TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Temperatură record în Antarctica

Temperatură record în Antarctica

Schimbările climatice sînt mai reale ca niciodată, iar asta ne-o arată și temperatura exagerat de mare care s-a atins în Antarctica.

Regiunea polară a atins în februarie o temperatură record de 18,3 grade Celsius. Aceasta depășește recordul stabilit în martie 2015, cînd aici s-au înregistrat 17,5 grade Celsius, transmite Noi.md cu referire la Playtech.


Datele vin de la baza Esperanza, o stație de cercetare permanentă din nordul peninsulei. Stația de măsurare monitorizează temperaturile încă din 1961. De atunci și pînă acum, cea mai înaltă temperatură din zonă a fost înregistrată în 2020.

Vestea proastă e că peninsula Antarctica (cea mai apropiată zonă de America de Sud) este unul dintre locurile cu cele mai accelerate ritmuri de încălzire din lume. În ultimii 50 de ani, temperaturile au crescut cu aproximativ trei grade Celsius, conform datelor oferite de World Meteorological Organization.

De asemenea, aproape toți ghețarii din zonă se topesc în prezent. Cantitatea de gheață pierdută anual a crescut de cel puțin șase ori între 1979 și 2017. În cea mai mare parte, topirea gheții începe de jos, de sub nivelul mării, din cauza contactului cu apele tot mai calde ale oceanelor (tot un efect al schimbărilor climatice).

Schimbările climatice fac Antarctica mai caldă

Potrivit prof. James Renwick, om de știință care se ocupă cu studiul climatului la Universitatea Victoria din Wellington, spune că în zonă există modele meteorologice complexe. Totuși, acesta e de părere că temperatura identificată de Esperanza a fost cauzată, în linii mari, de creșterea nivelului de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Oamenii de știință spun că zona din Antarctica se încălzește într-un ritm foarte accelerat și că, uneori, este suficient de cald pentru a putea sta în tricou afară.

În comparație, la extrema cealaltă, aici s-a înregistrat și cea mai scăzută temperatură simțită vreodată pe planeta Pămînt. În iulie 1983, aceasta a ajuns la -89,2 grade Celsius, temperatură măsurată la stația rusească Vostok.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri