Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Telescopul Hubble împlineşte 30 de ani

24 apr. 2020,, 22:00   Externe
4769 0

Telescopul Spaţial Hubble este unul dintre cele mai cunoscute instrumente ştiinţifice din întreaga lume, în ultimele decenii, acesta oferindu-ne unele dintre cele mai cunoscute imagini cu spaţiul cosmic pe care le avem.

Oficialii NASA explică faptul că ideea unui telescop spaţial a apărut pentru prima dată în anii 1940. Totuşi, conflictele militare, dar şi factori care ţin de proiectarea şi construirea unui astfel de instrument au făcut ca această idee să devină realitate odată cu lansarea din data de 24 aprilie 1990.

Instrumentul spaţial este numit după astronomul american Edwin Hubble, munca acestuia în domeniul studierii galaxiilor reprezentînd un reper al începutului de secol XX. Munca acestui astronom a fost îndreptată către calcularea ratei de expansiune universală şi a vîrstei Universului, totuşi, odată cu telescopul care îi poartă numele această sarcină a devenit mai uşoară, oamenii de ştiinţă reuşind să ofere o vîrstă mai exactă, de 13,8-14 miliarde de ani, după cum explică NASA: „Înainte de a fi lansat Hubble ... calculele vîrstei Universului variau între 10 miliarde şi 20 de miliarde de ani. Acum, astronomii care folosesc Hubble şi-au perfecţionat estimările cu privire la ritmul actual de expansiune al Universului şi lucrează pentru a-l face mai precis”.

Lansarea telescopului Spaţial Hubble s-a lovit de o serie de probleme de-a lungul timpului, unele legate de construirea acestuia, altele legate de pauza prin care a trecut programul de lansare a navetelor odată cu dezastrul navetei Challenger din 28 ianuarie 1986 în care toţi cei şapte membri ai echipajului au murit. În 1990, NASA a aprobat lansarea telescopului, dar odată ajuns pe orbită, oamenii au identificat o altă problemă cu acest instrument, mai exact acesta nu oferea imagini clare. Anchetele au arătat că imaginile înceţoşate erau produsul unei erori a oglinzii primare a telescopului, aceasta avînd o eroare de 2,2 microni, aproximativ 2% din grosimea unui fir de păr uman.

O astfel de eroare este imperceptibilă pentru majoritatea instrumentelor pe care le folosim pe Pămînt. Totuşi, atunci cînd vorbim despre un telescop care captează lumina provenită de la miliarde de ani-lumină, tinde să devină un impediment major. Pentru a rezolva această problemă, în decembrie 1993, NASA a lansat naveta Endeavour la bordul căreia s-au aflat astronauţi trimişi să corecteze erorile de construire a telescopului. „Înlocuirea oglinzii nu a fost practică, aşa că cea mai bună soluţie a fost să construim instrumente de înlocuire care să remedieze defectul în acelaşi mod în care o pereche de ochelari corectează vederea unei persoane”, au explicat oficialii NASA.


Reparaţiile pe care le-au făcut astronauţii au restabilit claritatea imaginilor oferite de către Hubble şi, de-a lungul timpului, NASA a decis trimiterea a încă patru misiuni care au dublat perioada de funcţionare a acestuia. În prezent, telescopul are 30 de ani de funcţionare, totuşi, oamenii de ştiinţă plănuiesc să extindă perioada de utilizare pînă cel puţin în 2030. În paralel, agenţia spaţială lucrează la un nou telescop: James Webb, care ar trebui să ia anul viitor locul telescopului Hubble.

O viaţă de descoperiri

În cei 30 de ani de funcţionare, Hubble a reuşit să fixeze o multitudine de fenomene şi obiecte cosmice care au extins considerabil înţelegerea pe care o au oamenii de ştiinţă asupra Universului.

Atunci cînd Hubble a fost lansat, oamenii de ştiinţă erau de părere că ar putea exista planete în afara sistemului nostru solar, dar totuşi, pînă în acel moment nu fuseseră prezentate date care să confirme asta. „Astronomii au folosit Hubble pentru a face primele măsurători ale compoziţiei atmosferice a planetelor extrasolare. Hubble a surprins, de asemenea, ceea ce ar putea fi primele imagini în lumina vizibilă ale unei planete extrasolare, aceasta înconjoară steaua Fomalhaut, situată la 25 de ani lumină”, au explicat cercetătorii de la NASA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?