COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Țara care riscă o criză umanitară majoră

Țara care riscă o criză umanitară majoră

Libanul riscă o criză alimentară majoră şi s-ar putea ca în curînd multor libanezi să le fie greu să-şi cumpere chiar şi pîine din cauza crizei financiare acute, ca urmare a epidemiei de COVID-19, a avertizat joi premierul libanez, Hassan Diab

Într-un editorial în Washington Post, Hassan Diab a atras atenţia cu privire la o urgenţă globală de securitate alimentară declanşată de pandemie, potrivit Agerpres.

El s-a pronunţat împotriva restricţionării exporturilor alimentare şi a solicitat SUA şi Uniunii Europene să înfiinţeze un fond de urgenţă pentru a ajuta Orientul Mijlociu să evite o criză severă.


În caz contrar, “foametea ar putea declanşa un nou flux migrator spre Europa şi ar putea destabiliza şi mai mult regiunea”, avertizează şeful guvernului libanez.

Libanul era într-o criză profundă înainte de COVID-19. Moneda locală a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa din octombrie, în contextul unei penurii de lichidităţi valutare. Inflaţia şi şomajul cresc vertiginos.Libanul a intrat în faliment de stat din martie.

Preţurile la produsele din import au crescut mai mult decît dublu de la începutul anului, indică Diab. Mai mult de jumătate din alimentele din Liban provin din import.

“Cîndva grînar al regiunii din estul Mediteranei, Libanul se confruntă în prezent cu o dramatică provocare care părea de neimaginat acum un deceniu: riscul unei crize alimentare majore”, avertizează premierul.

″În urmă cu cîteva săptămîni, Libanul a cunoscut primele ‘proteste împotriva foametei’. Mulţi libanezi au încetat să mai cumpere carne, fructe şi legume, iar în curînd s-ar putea să nu-şi permită nici măcar pîine”, scrie el.

Diab, care şi-a preluat funcţia anul acesta cu sprijinul Hezbollah, grupare şiită susţinută de Iran şi de aliaţii săi, a criticat decenii de gestionare politică defectuoasă şi corupţia pentru lipsa investiţiilor în agricultură.

COVID-19 şi măsurile restrictive de izolare au “agravat dramatic criza economică şi au perturbat profund lanţurile de aprovizionare cu alimente”.

Optzeci la sută din grîul utilizat de Liban provenea din Ucraina şi Rusia, dar Rusia şi-a suspendat exporturile de grîu luna trecută, iar Ucraina intenţionează să facă la fel, a declarat el.

Efectele tragice ale pandemiei

“Sărăcia extremă” provocată de pandemia de coronavirus amenință pînă la 60 de milioane de oameni, avertizează Banca Mondială.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a transmis că în baza estimărilor instituției pe care o conduce, economia globală să scadă cu 5% în acest an.

„Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistență medicală sînt sub tensiune la nivel mondial. Estimarea noastră este că pînă la 60 de milioane de persoane vor fi împinse în sărăcie extremă”, a declarat Malpass.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load