Ţara care reduce săptămîna de muncă de la 68 la 52 de ore

Ţara care reduce săptămîna de muncă de la 68 la 52 de ore

Coreea de Sud a aprobat un proiect de lege prin care se reduce numărul de ore de muncă dintr-o săptămînă pentru a se îmbunătăţi calitatea vieţii şi a scădea rata şomajului, scrie The Guardian.


Parlamentul sud-coreean a aprobat legea care va face ca numărul maxim de ore de muncă permis săptămînal să fie 52, în scădere de la 68. Legea va fi aplicată începînd cu iulie 2018 şi va fi valabilă pentru companiile mari, urmînd să fie aplicată şi pentru companiile mici în viitor.


Măsura este consecinţa unei promisiuni de campanie a preşedintelui Moon Jae-in, care a şi mărit salariul minim cu 16% în acest an.


Companiile s-au opus, însă legea este văzută ca fiind necesară pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă, a crea mai multe locuri de muncă şi a creşte productivitatea. Are, de asemenea, ca scop, creşterea ratei natalităţii, care a ajuns la cel mai scăzut nivel anul trecut.


O cultură a muncii excesive şi-a făcut loc în Coreea de Sud în urma creşterii economice în anii '80 şi '90 iar rata natalităţii s-a prăbuşit. Chung Hyun-back, ministrul egalităţii de gen şi al familiei, a spus că numărul de ore de muncă pe săptămînă „este inuman de mare” şi că este un factor important în îmbătrînirea societăţii.


Numai Mexicul are o săptămînă de lucru mai lungă decît Coreea de Sud la nivel mondial, conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load