Submarin care poate lansa rachete de croazieră, inaugurat în Iran

Submarin care poate lansa rachete de croazieră, inaugurat în Iran

Iranul a inaugurat un submarin capabil să tragă rachete de croazieră, reafirmîndu-şi astfel voinţa de autonomie în domeniul Apărării, într-un context tensionat cu Statele Unite, potrivit televiziunii de stat, relatează AFP.


”Republica islamică devine complet autosuficientă pe uscat, în aer şi pe mare”, a declarat duminică preşedintele iranian Hassan Rohani în cadrul unei ceremonii, în portul Bandar-Abbas (sud), la care au asistat ofiţeri de rang înalt din cadrul armatei şi membri ai Guvernului.


”Puterea noastră defensivă este menită să ne apere interesele, iar noi n-am căutat vreodată să atacăm vreo ţară”, a adăugat el, precizînd că Iranul nu ar avea aceeaşi voinţă ”de industrializare în domeniul Apărării” dacă ţara sa ar putea pur şi simplu să cumpere alte arme de care are nevoie.


”Presiunea inamicilor, Războul (între Iran şi Irak din perioada 1980-1988) şi sancţiunile impuse au determinat Iranul să devină autosuficient”, a subliniat Rohani.


Washingtonul a făcut din Iran principalul său inamic şi a adoptat sancţiuni economice dure după ce s-a retras, în 2018, din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015, considerat prea ”slab” de către Donald Trump.


Submarinul - intitulat ”Fateh” (”Cuceritorul” în farsi) - este primul submersibil ”semigreu” al flotei iraniene, un model situat între submarinele de tip Ghadir şi cele din clasa ”kilo” pe care armata iraniană le foloseşte deja, potrivit agenţiei de presă Fars. Submarinul, care cîntăreşte aproape 600 de tone, poate lansa rachete de croazieră - cu o rază de acţiune neprecizată, dar şi torpile şi mine marine. El poate să opereze la peste 200 de metri sub nivelul mării, cu o autonomie de 35 de zile.


Programele balistice ale Republicii islamice îngrijorează Occidentul, care acuză Iranul că vrea să crească raza de acţiune a rachetelor sale şi să destabilizeze Orientul Mijlociu şi Israelul, inamicul jurat al Teheranului. Unii generali iranieni afirmă cu regularitate că vor distrugerea statului israelian. Iranul a repetat că programele sale în domeniul rachetelor răspund unei probleme de securitate naţională, că au doar un scop defensiv şi că această problemă nu este negociabilă.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load