SUA și Iranul, în pragul războiului, SUA a oprit toate zborurile spre Venezuela, iar Merkel recunoaşte că este în conflict cu Macron

SUA și Iranul, în pragul războiului, SUA a oprit toate zborurile spre Venezuela, iar Merkel recunoaşte că este în conflict cu Macron

Presa: SUA și Iranul stau în pragul războiului


Iranul a folosit explozibili pentru a ataca patru nave, dintre care două petroliere saudite, ancorate în largul Emiratelor Arabe Unite, a declarat un responsabil al Pentagonului, la ora la care SUA și Teheran se află în prag de conflict.


Responsabilul Pentagonului a declarat că fiecare navă avea o spărtură în cocă la nivelul liniei de plutire sau mai jos, potrivit evaluării ințiale a echipei militare americane potrivit căreia Iran sau mandatari spunuți de Iran au folosit încărcături explozibile în atacurile de duminică din largul Emiratelor Arabe Unite. Întrebat despre aceste acte de sabotaj, președintele Donald Trump a avertizat, citat de Daily Mail, că Iranul „va avea mult de suferit” dacă va înfuria Washingtonul.


Incidentul din golful Oman a generat temeri cu privire la o confruntare militară iminentă în zona celei mai importante artere petroliere din lume, după ce SUA au ieșit din acordul destinat să frîneze ambițiile nucleare ale Teheranului. De altfel, ieri, Iran a anunțat că a suspendat oficial o parte din angajamentele asumate în acest acord (limitarea cantităților de uraniu îmbogățit și de apă grea).

Washingtonul a oprit toate zborurile între SUA şi Venezuela


Autorităţile americane au anunţat miercuri suspendarea legăturilor aeriene ale companiilor americane şi străine dintre SUA şi Venezuela, apreciind că nu se mai întrunesc condiţiile de securitate necesare pentru protecţia pasagerilor, avioanelor şi echipajelor acestora, transmite AFP.


Secretarul însărcinat cu securitatea naţională a luat această decizie "pe baza evaluării condiţiilor de securitate actuale din Venezuela şi secretarul de stat (Mike Pompeo) şi-a dat consimţămîntul", potrivit unui ordin dat publicităţii de departamentul american al transportului.


Ministerul a adăugat că acest ordin îl completează pe cel publicat pe 1 mai, care interzicea survolul teritoriului venezuelean sub 7.900 de metri altitudine, din aceleaşi motive de siguranţă şi securitate.

Merkel recunoaşte că are o relaţie conflictuală cu Macron


Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că are ''o relaţie conflictuală'' cu preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, relatează AFP.


''Desigur, avem o relaţie conflictuală'', a declarat dna Merkel, adăugînd că ''există diferenţe de mentalitate'' între ea şi preşedintele francez, şi diferenţe ''în înţelegerea de către ei a rolurilor''.


Între cei doi lideri există divergenţe de mai multe luni, de la blocarea vînzărilor de arme către Arabia Saudită decisă de către Berlin după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, pînă la viitorul Uniunii Europene, inclusiv Brexit-ul şi amînările acordate Regatului Unit.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load