COVID-19 în MOLDOVA

SUA nu-și va mai plăti contribuția către OMS

SUA nu-și va mai plăti contribuția către OMS

SUA nu vor mai plăti taxa către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cei 80 de milioane de dolari pe care îi datorează vor fi redirecționați către plata facturii la ONU. Însă președintele Donald Trump a fost de acord să plătească 108 milioane de dolari OMS pentru finanțarea unor programe împotriva poliomielitei și a gripei. Statele Unite a notificat retragerea din acest organism la 6 iulie 2021, transmite Reuters.

SUA era cel mai mare contributor al OMS, însă șeful de la Casa Albă a afirmat, în repetate rînduri, că organizația că a devenit o marionetă a Chinei în timpul pandemiei de COVID-19. Acuzația a fost respinsă de OMS, transmite jurnalul.ro.

''Vă aducem în atenţie declaraţiile anterioare prin care ne exprimam regretul faţă de decizia SUA de a se retrage. Aşteptăm noi detalii, pe care le vom analiza cu atenţie'', a declarat o purtătoare de cuvînt a OMS.

Potrivit normelor, SUA a trebuit să notifice restragerea din OMS cu un an înainte și este obligată să achite cotizația aferentă acestei perioade.

Nerissa Cook, ''numărul doi'' în cadrul Biroului pentru Afacerile Organizaţiilor Internaţionale de pe lângă Departamentul de Stat, a declarat că SUA datorează OMS circa 18 milioane de dolari pentru anul 2019 şi 62 de milioane de dolari pentru anul 2020. Ea a precizat însă că aceste sume vor fi redirecţionate pentru a acoperi cheltuielile SUA la New York pentru ONU.


Statele Unite aveau bugetate 123 de milioane de dolari pentru această organizație, aferentă perioadei octombrie 2019 -s eptembrie 2020: 58 de milioane au fost deja plătite către OMS înainte de anunțul lui Trump, din aprilie.

Într-o conferinţă de presă telefonică, funcţionari ai administraţiei Trump au explicat că 108 milioane de dolari vor fi folosiţi pentru a subvenţiona eforturile împotriva poliomielitei şi a gripei în Libia, Siria, Pakistan şi Afganistan.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load