COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

SUA introduc taxe asupra mărfurilor aduse din UE

SUA introduc taxe asupra mărfurilor aduse din UE

Statele Unite vor impune din 18 octombrie tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru produse din Uniunea Europeană, inclusiv whisky din Scoţia şi Irlanda, vin din Franţa şi brînzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.

Anunţul vine după ce miercuri Statele Unite au obţinut aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

În sfîrşit, după un litigiu care a durat 15 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului a confirmat că SUA sînt îndreptăţite să impună contramăsuri ca răspuns la subvenţiile ilegale ale UE.

"Ne aşteptăm să negociem cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă într-un mod care să fie în beneficiul angajaţilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer.

Sînt vizate în special produse din cele patru ţări care formează consorţiul Airbus, inclusiv măsline din Spania, pulovere, confecţii din lînă şi whisky din Marea Britanie, unelte şi cafea din Germania, vin din Franţa. Sînt vizate şi alte produse din UE, inclusiv brînzeturi din diverse regiuni, dar sînt scutite vinul şi uleiul de măsline din Italia, alături de ciocolata europeană.

Uniunea Europeană şi SUA sînt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobîndi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmînd să le sancţioneze.

Analiştii susţin că această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sînt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load