SUA îl amenință pe Maduro, Parlamentul Egiptului în fața unei hotărîri, iar Finlanda este în fața unei răscruci

SUA îl amenință pe Maduro, Parlamentul Egiptului în fața unei hotărîri, iar Finlanda este în fața unei răscruci

Criza din Venezuela: Statele Unite vor folosi toate instrumentele politice şi economice împotriva lui Nicolas Maduro


Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite vor utiliza toate instrumentele politice şi economice pe care le au la dispoziţie pentru a-l trage la răspundere pe Nicolas Maduro pentru criza economică şi socială din Venezuela, potrivit Reuters.


El a mai adăugat că autorităţile americane vor lua măsuri pentru ca Rusia şi Cuba să înţeleagă că vor plăti un preţ pentru sprijinul pe care îl acordă preşedintelui venezuelean. Pompeo a făcut aceste declaraţii duminică, în cadrul unei vizite în oraşul columbian Cucuta, aflat la graniţa cu Venezuela.


„Statele Unite vor continua să utilizeze toate mijloacele economice şi politice pe care le au la dispoziţie pentru a ajuta poporul Venezuelei”, a declarat Pompeo după o vizită la un centru pentru refugiaţi aflat la Cucuta. El a vizitat şi depozitele unde se află ajutoarele umanitare pe care Statele Unite le-au pus la dispoziţia Venezuelei, dar pe care Nicolas Maduro nu a acceptat să le primească, de teama unei posibile invazii americane.

Parlamentul Egiptului va vota marţi prelungirea mandatului preşedintelui


Parlamentul de la Cairo va vota marţi o serie de amendamente la actuala Constituţie, inclusiv o extindere a actualului mandat al preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi, potrivit preşedintelui instituţiei, Ali Abdelaal, citat de Reuters.


Mai multe amendamente constituţionale propuse anterior prevedeau că Sisi ar fi urmat să aibă dreptul de a deţine încă două mandate de cîte şase ani după expirarea celui actual, în 2022. Cu toate acestea, potrivit noilor propuneri de amendamente, mandatul actual al preşedintelui ar urma să fie extins cu doi ani, iar acesta ar mai putea candida o singură dată, în 2024. Noile propuneri ar însemna că Sisi ar putea sta în fruntea statului pînă în 2030, nu pînă în 2034, cum prevedeau propunerile iniţiale.

Alegeri parlamentare în Finlanda: Social-democraţii cîştigă la limită 


Potrivit rezultatelor parţiale, social-democraţii au obţinut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor legislative desfăşurate duminică în Finlanda, informează Reuters.


După numărarea a 99,5% din buletinele de vot, Partidul Social Democrat a obţinut 17,7% din voturi, în timp ce Partidul Finlandezilor, formaţiune de extremă dreapta, a obţinut un scor foarte apropiat: 17,5%, informează Ministerul Justiţiei de la Helsinki.


Coaliţia Naţională se află pe locul al treilea, cu 17 procente, urmată de Partidul de Centru, condus de premierul Juha Sipila, care ar fi obţinut 13,8%.


Anterior, după numărarea a 47% din buletinele de vot, Partidul Social Democrat avea 18,9% din voturi, o valoare foarte apropiată de ultimele rezultate ale sondajelor de opinie.

Oficial italian: „Economia Italiei îşi va reveni


Ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a declarat că se aşteaptă ca economia Italiei să înceapă din nou să crească în al doilea semestru al anului, atunci cînd vor incepe să se facă simţite efectele măsurilor economice luate de Guvern, potrivit Reuters.


Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 0,1% în al treilea şi al patrulea trimestru din anul trecut, astfel că a treia cea mai mare economie a zonei euro a intrat în recesiune tehnică. Cu toate acestea, o creştere a producţiei industriale italiene în luna februarie ar putea însemna că ţara ar fi ieşit din situaţia economică problematică, potrivit economiştilor.


Tria a declarat duminică, în cadrul unui interviu acordat televiziunii de stat RAI, că măsurile luate de autorităţi pentru a sprijini economia vor avea un impact „pozitiv, chiar dacă limitat” asupra creşterii PIB. Guvernul italian a estimat creşterea economiei la 0,2% pentru 2019. Pentru anul viitor, autorităţile estimează o creştere economică de 0,8%.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load