SUA asigură peste o treime din exporturile de arme la nivel mondial

SUA asigură peste o treime din exporturile de arme la nivel mondial

Statele Unite şi-au consolidat poziţia de cel mai mare exportator de arme din lume în ultimii cinci ani, asigurînd aproximativ o treime din armele comercializate la nivel global, conform unui studiu prezentat luni de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm, citat de dpa.

În cea mai recentă evaluare privind tranzacţiile de arme la nivel mondial, SIPRI estimează că volumul global al transferurilor de arme a crescut cu 10% în perioada 2013-2017, comparativ cu 2008-2012.

SUA au asigurat 34% din vînzările globale de arme în această perioadă şi au vîndut arme către cel puţin 98 de ţări, a precizat SIPRI. O mare parte din exporturile SUA a însemnat avioane de luptă şi de transport.

Exporturile SUA din perioada 2008-2012 au reprezentat 30% din totalul la nivel mondial.

Aproape jumătate din vînzările SUA au fost către Orientul Mijlociu, în timp ce Asia a reprezentat o treime. La nivel de ţări, Arabia Saudită a fost cea mai importantă piaţă de export pentru SUA, reprezentînd aproape 20% din vînzările americane de arme.

Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator, cu circa 20% din livrările globale de arme, trimiţînd arme către 47 de ţări, precum şi către forţele rebele din estul Ucrainei, conform think tank-ului. Mai mult de jumătate din exporturile Rusiei au mers către India, China şi Vietnam.

Franţa a fost al treilea cel mai mare exportator, urmată de Germania şi China.

Cinci ţări - India, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi China - au asigurat peste o treime din importurile globale de arme.

India a fost cel mai mare importator de arme în perioada analizată, cu 12% din total. Principalii săi furnizori au fost Rusia, SUA şi Israel.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load