COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

STUDIU: Un al doilea val de COVID-19 ar putea fi declanșat de relaxarea prematură a izolării

STUDIU: Un al doilea val de COVID-19 ar putea fi declanșat de relaxarea prematură a izolării

Un studiu publicat miercuri de revista de ştiinţă The Lancet avertizează că relaxarea prematură a izolării populaţiei şi a altor măsuri pentru a frâna pandemia de coronavirus ar putea declanşa un al doilea val de COVID-19.Cercetători ai Universităţii din Hong Kong şi-au bazat concluziile pe datele de răspândire a noului coronavirus în China continentală.

Aceste date arată că măsurile drastice de control adoptate de China par să fi frânat primul val de pandemie în regiunile din afara provinciei Hubei, epicentrul coronavirusului. Chiar şi aşa "este necesară supravegherea transmiterii bolii COVID-19 pentru a ne proteja de un al doilea val de infecţii", notează studiul citat de Agerpres.

Potrivit studiului, în regiunile din afara Hubei, epicentrul pandemiei, rata de reproducere a coronavirusului a scăzut substanţial după izolarea decretată la 23 ianuarie şi s-a menţinut sub limita unei noi infectări pentru fiecare individ bolnav.

Modelul matematic cu care au lucrat cercetătorii arată totuşi că relaxarea prea devreme a măsurilor ar duce din nou la depăşirea acestui prag şi ar provoca o nouă accelerare a contagierilor.


"Deşi aceste măsuri de control par să fi redus numărul infecţiilor la niveluri foarte scăzute, fără imunitatea grupurilor împotriva COVID-19, cazurile ar putea creşte din nou atunci când companiile, industriile şi şcolile îşi vor relua gradual activitatea", notează într-un comunicat Joseph T Wu, de la Universitatea din Hong Kong.

Deşi politicile de control, precum distanţarea socială şi schimbările se vor menţine o perioadă de timp, cea mai bună strategie pare să fie căutarea în mod activ a unui echilibru între reactivarea activităţilor economice şi menţinerea unui indice scăzut de reproducere a virusului.

Acest "echilibru" al măsurilor ar trebui menţinut, "până când un vaccin eficient va fi disponibil în mod general", a subliniat Joseph T Wu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load