COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Stocurile mondiale de grîu ar urma să ajungă la un nivel-record în acest an

Stocurile mondiale de grîu ar urma să ajungă la un nivel-record în acest an

La nivel global există prea mult grîu, spun analiştii citaţi de Bloomberg, scrie Agerpres.

Deşi o serie de mari furnizori, precum Rusia şi România, au limitat exporturile pentru a-şi proteja livrările interne, iar unele măsuri sînt în continuare în vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comerţului, iar livrările ar urma să continue să crească. În condiţiile în care multe ţări se aşteaptă la recolte mari, stocurile mondiale de grîu ar urma să ajungă la un nivel-record în acest an şi vor urca şi mai mult în 2021, transmite Agerpres.

După ce preţurile au crescut în luna martie, iar consumatorii au făcut stocuri de produse de grîu, iar ţări precum Rusia, România şi Kazahstan au decis să limiteze exporturile, piaţa a depăşit îngrijorările cu privire la problemele cu aprovizionarea.


În consecinţă, cotaţiile futures au coborît la cel mai scăzut nivel de după luna octombrie. Motivul este acela că atenţia investitorilor s-a îndreptat spre marile recolte preconizate în ţări precum Rusia şi Canada. Datele guvernului american arată că producţia mondială de grîu ar urma să crească cu 0,5% în sezonul următor, astfel că stocurile mondiale se vor majora cu 5% pînă la 310,1 milioane de tone, echivalente cu aproximativ cinci luni de cerere globală.

Se pare că vom avea un nou sezon consistent în ceea ce priveşte aprovizionarea cu grîu. Nu trebuie să fim îngrijoraţi”, susţine Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Cotaţia grîului este influenţată şi de faptul că pandemia de coronavirus a dus la diminuarea consumului de cereale. Pe lîngă afacerile pierdute odată cu închiderea restaurantelor, oprirea fabricilor care produc etanol a redus cererea pentru cereale din care se produc biocombustibili, iar închiderea abatoarelor înseamnă că este nevoie de mai puţine nutreţuri pentru hrana animalelor. Aceasta înseamnă stocuri mai mari de porumb, ceea ce pune presiuni suplimentare asupra grîului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load