Stare de urgenţă climatică în Paris

Stare de urgenţă climatică în Paris

Autorităţile de la Paris au declarat''stare de urgenţă climatică'', alăturîndu-se numeroaselor municipalităţi din lumea întreagă care au iniţiat un demers similar sau, mai recent, Parlamentelor Regatului Unit şi cel al Irlandei.


Trebuie ''să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris'', încheiat în decembrie 2015, a pledat Celia Blauel, adjuncta pe probleme de mediu a primarului Parisului, adăugînd că Parisul, ''asemenea alte numeroase oraşe, declară urgenţă climatică''.


Într-un angajament adoptat cu ocazia unei şedinţe a consiliului municipal, primăria Parisului a decis înfiinţarea unei ''Academii a climatului'', care îşi propune ''să ofere tinerilor şi voluntarilor din domeniul climei un spaţiu de desfăşurare participativ şi educativ'' şi totodată să formeze şi să sensibilizeze acest public la subiecte de mediu pe tot parcursul perioadei de şcolarizare sau să permită elaborarea unor proiecte ecologiste''.


În cadrul consiliului municipal, Parisul a adoptat înfiinţarea unui grup format din climatologi, urbanişti, sociologi, care ar putea fi consultat şi ar ocupa ''un loc constat în implementarea politicilor din domeniul climei'', a adăugat Blauel.


Cu doar cîteva luni înaintea alegerilor municipale, primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, împreună cu echipa sa sporeşte numărul proiectelor ecologiste. După transformarea în artere pietonale a străzilor de pe malurile Senei, edilul Parisului a promovat plantarea plantelor şi a legumelor pe străzi sau în alte locuri din capitală, anunţînd totodată crearea ''pădurilor urbane'' în mijlocul oraşului pentru a lupta cu încălzirea globală şi cu efectele poluării.


Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat recent sintagma ''stare de urgenţă climatică'' şi a anunţat la sfîrşitul lunii aprilie crearea unui ''Consiliu de apărare ecologică''.


    Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    Mai multe

    Sondaj Toate

    load