Spania va bloca orice iniţiativă de numire a lui Puigdemont în fruntea Cataloniei

Spania va bloca orice iniţiativă de numire a lui Puigdemont în fruntea Cataloniei

Guvernul spaniol a anunţat, joi, că va parcurge toţi paşii necesari pentru a preveni realegerea lui Carles Puigdemont în fruntea guvernului regional al Cataloniei, după ce partidele proindependenţă care au cîştigat alegerile anticipate susţin nominalizarea lui Puigdemont, relatează agenţia Reuters.


Tot joi, Parlamentul Cataloniei a anunţat că va organiza la 30 ianuarie un vot de încredere privind desemnarea lui Puigdemont. Întrucît cele mai importante două partide proindependenţă deţin majoritatea în Parlament, Carles Puigdemont va fi, cel mai probabil, nominalizat la funcţia de premier al Cataloniei.


Guvernul de la Madrid a cerut Consiliului de Stat - organismul consultativ suprem al Executivului spaniol, specializat pe probleme juridice şi constituţionale - un aviz privind contestarea candidaturii lui Puigdemont în instanţă.


Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Consiliul ar fi dat un aviz negativ şi ar fi justificat că momentul nu este unul potrivit pentru un astfel de apel în instanţă. Totuşi, guvernul condus de către Mariano Rajoy nu va renunţa la acest demers, pe care îl va discuta vineri în cadrul întrunirii săptămînale a cabinetului.


Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a declarat că, în circumstanţele actuale, Carles Puigdemont nu poate fi ales în funcţia de lider regional, întrucît nu poate să revină în Spania fără a fi arestat.


"Preşedintele Parlamentului catalan a avansat drept candidat o persoană care nu se bucură de drepturi depline, care nu beneficiază de libertatea de mişcare", a spus Saenz de Santamaria.


Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de cînd a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei. La 19 ianuarie, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea catalană, chiar dacă se află în Belgia.


Puigdemont este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui. La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerînd că declararea independenţei a a fost ilegală.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load