COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sfînta Sofia: Turcia denunţă ''ostilitatea'' Greciei

Sfînta Sofia: Turcia denunţă ''ostilitatea'' Greciei

Ankara a denunţat sîmbătă "ostilitatea Greciei faţă de islam şi faţă de Turcia", a doua zi după reacţia violentă a Atenei la transformarea în moschee a fostei bazilici Sfînta Sofia din Istanbul, relatează agerpres.ro

Mii de musulmani au participat vineri la Istanbul la prima rugăciune în acest lăcaş de referinţă al ortodoxiei reconvertit în moschee, în prezenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat vineri că "ceea ce se petrece la Constantinopol astăzi nu este o manifestaţie de putere, ci dimpotrivă, un semn de slăbiciune", acuzînd Turcia că "insultă patrimoniul secolului al XXI-lea".

Reacţiile la reconversia Sfintei Sofia în moschee "au arătat încă o dată ostilitatea Greciei faţă de islam şi de Turcia", a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.

De asemenea, el a condamnat cu fermitate faptul că drapelul turc a fost ars la Salonic şi a acuzat parlamentul grec că "provoacă publicul cu declaraţii ostile".

"Copiii răsfăţaţi ai Europei, care nu pot accepta că ne rugăm din nou în Hagia Sofia, sînt în plin delir", a adăugat el într-un comunicat.

Zeci de persoane "în doliu", agitînd drapele ale Greciei şi imagini cu Fecioara Maria, s-au adunat vineri seară de la Atena pînă la Salonic, al doilea oraş al Greciei, pentru a se ruga şi a protesta împotriva transformării în moschee a Sfintei Sofia, construită de bizantini în secolul al VI-lea şi inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.

Transformată în moschee după ocuparea Constantinopolului, Sfînta Sofia a devenit muzeu în 1934, în urma unei decizii a primului preşedinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, care a dorit astfel "să o ofere umanităţii".

Casa natala a lui Atatürk din Salonic a fost închisă vineri de consulatul turc, oficial pentu lucrări de întreţinere pînă luni.

Ţări vecine membre ale NATO, Grecia şi Turcia au avut tot timpul relaţii tensionate, notează AFP.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load