COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Serviciile de spionaj din SUA monitorizau epidemia de coronavirus din China încă din noiembrie

Serviciile de spionaj din SUA monitorizau epidemia de coronavirus din China încă din noiembrie

Serviciile de spionaj americane monitorizau evoluţia noului coronavirus încă din luna noiembrie a anului 2019, cu doar cîteva săptămîni înainte ca informaţia să fie inclusă în raportul informativ zilnic destinat preşedintelui Donald Trump, a declarat un oficial miliar american pentru CNN.

Cu toate că data exactă a primului raport este în continuară neclară, surse au declarat pentru CNN că informaţiile obţinute în noiembrie şi în săptămînile ulterioare au oferit mai multe avertismente despre potenţiala severitate a pandamiei care acum devastează Statele Unite ale Americii, transmite Mediafax.

Anumite informaţii pot fi transmise mai departe către cele mai înalte nivele ale guvernului doar după ce analiştii şi oficialii ating un anumit prag de încredere în evaluarea elaborată. Acel moment a avut loc la data de 3 ianuarie, prima zi în care informarea zilnică a preşedintelui Donald Trump a inclus informaţii despre noua infecţie din China şi posibilitatea răspândirii acesteia în lume şi inclusiv în SUA, scrie CNN.


Totuşi, în spatele uşilor închise, monitorizarea începuse cu multe săptămîni înainte, agenţiile de informaţii şi CIA colectînd cît mai multe date despre boala care începea să facă ravagii în China.

ABC News a relatat, miercuri, faptul că Centrul Naţional pentru Informaţii Medicale, o ramură a Agenţiei de Apărare, a întocmit un raport în noiembrie despre un nou virus care se răspîndeşte prin regiunea Wuhan a Chinei.

Un oficial din Apărare a negat existenţa unui astfel de raport, declarînd pentru CNN, că „Centrul Naţional pentru Informaţii Medicale şi Agenţia de Apărare au căutat în ultimele 24 de ore un astfel de raport şi nu au găsit niciun produs similar”.

Totodată, Pentagonul a emis un comunicat prin care a negat informaţia transmisă de ABC News.

„Putem confirma că relatările din presă despre existenţa sau publicarea unei evaluări privind coronavirus în noiembrie 2019 nu sînt corecte. Nu există niciun astfel de produs”, a afirmat directorul Centrului Naţional pentru Informaţii Medicale, colonelul dr. R. Shane Day.

Preşedintele Donald Trump a declarat, miercuri, că el a aflat despre gravitatea noului coronavirus „chiar înainte” să emită restricţii pentru călătoriile SUA - China, care au intrat în vigoare la data de 2 februarie.

Întrebat despre informaţiile transmise de ABC News, Trump a spus că a aflat despre „gravitatea coronavirusului chiar înainte să inchidă ţara pentru China şi atunci cînd am suspendat zborurile care vin din China, precum şi alte diverse alte elemente după cum ştiţi, am restricţionat şi accesul celor din Europa. Aşadar, nu ştiu exact, dar aş vrea să văd această informaţie”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load