Semnalul trimis de Putin lumii, vorbind despre sistemul antirachetă din România

Semnalul trimis de Putin lumii, vorbind despre sistemul antirachetă din România

Vladimir Putin a declarat joi, la Conferința de Presă Anuală că SUA aparent creează condiții pentru a părăsi Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), iar sistemul Aegis din România poate fi ușor convertit la rachete cu rază medie de acțiune.


Solicitat să comenteze declarația de joi a lui Vladimir Putin, analistul politic Dragoș Dumitriu a lăsat să se înțeleagă că deja se poate vedea lumina de la capătul tunelului în ceea ce privește situația internațională destul de tensionată.


„În opinia mea, asistăm la apariția primei raze de lumină pe cerul tot mai întunecat al tensiunilor internaționale. Este pentru prima dată cînd nu auzim replica "vom lua măsuri similare ca răspuns", a menționat analistul.


El a mai adăugat că maturitatea declarațiilor dar și a deciziilor lui Putin pot conduce la altfel de abordări ale relațiilor internaționale, decît cele războinice.


„Putin ne-a obișnuit atît cu pozițiile sale mature, a cîștigat puncte atît pe terenul de luptă, dar și prin manevre geopolitice interesante. Practic, acum, el lasă promotorii războiului din SUA în lumina oprobiului opiniei publice sătulă de tensiuni și înarmare — și întinde o mînă puternică, sigură, celor care doresc să reconfigureze harta lumii pe principiile deschiderii, interesului reciproc — nu al dictatelor prin forța rachetelor", a punctat Dumitriu.


„Asta nu înseamnă că Rusia nu va investi în cercetarea și producția militară sau în măsurile de securizare a teritoriului său — dar, aceasta e și ideea principală: Rusia face asta în limitele teritoriului, nu ocupînd prin mijloace perverse alte state — "democrație, anticorupție, lupta antiterorism" — pentru a le umple de baze militare și a le controla ca pe niște veritabile colonii, atît decizional, cît și ca resurse”, a completat analistul, solicitat de Sputnik.


Dragoș Dumitriu spune că poziția de astăzi a Rusiei ar putea însemna „începutul sfîrșitului războiului rece”.


„În concluzie, declarația de azi a lui Putin poate însemna începutul sfîrșitului pentru proiectul noului război rece proiectat în laboratoarele Deep State-ul american", a conchis el.


Vladimir Putin a declarat joi, la Conferința de Presă Anuală că SUA aparent creează condiții pentru a părăsi Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), iar sistemul Aegis din România poate fi ușor convertit la rachete cu rază medie de acțiune.


Putin a spus că SUA cheltuie mult mai mult pentru sfera militară decît Rusia.


"Cheltuim 46 de miliarde de dolari pentru sfera militară", a spus președintele. El a adus exemplul SUA, unde cifra este de aproximativ 700 de miliarde de dolari.


Șeful statului rus a insinuat că SUA joacă periculos, referindu-se în special la cazul României și la sistemele de apărare antirachetă.


„Ei au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite ușor cu rachete de rază medie de acțiune. Dacă vor continua în aceeași manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gînd să reacționăm la fel, ne vom abține", a subliniat Vladimir Putin.


Conferința de presă de astăzi este a treisprezecea ținută de Putin; conferințele de presă cuprinzătoare, la care au participat atît jurnaliști ruși, cît și străini, au avut loc începînd cu 2001. Putin a organizat evenimentul în fiecare an din 2001 pînă în 2008, cu excepția anului 2005; după realegerea sa pentru al treilea mandat, a ținut evenimentul anual din 2012. Conferința de presă de joi va fi ultima care va avea loc în timpul celui de-al treilea mandat al lui Putin.


În acest an, numărul jurnaliștilor acreditați pentru eveniment a depășit recordul de anul trecut, fiind acreditați 1640 de jurnaliști la eveniment. Alături de jurnaliștii din regiunile Rusiei sînt reporteri din SUA, Germania, Japonia, Franța, China, Polonia și alte țări. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load