Secretarul Consiliului de securitate din Ucraina și-a dat demisia

Secretarul Consiliului de securitate din Ucraina și-a dat demisia

Secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate şi Apărare Oleksandr Daniliuk, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noului preşedinte Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că şi-a prezentat demisia, fără să precizeze motivul plecării, relatează AFP.


”Confirm informaţiile cu privire la demisia mea”, a scris Oleksandr Daniliuk pe Facebook, adăugînd că rămîne în post pînă cînd Zelenski îi aprobă demisia.


Preşedinţia ucraineană a confirmat că a primit scrisoarea de demisie a lui Daniliuk, numit în acest post în mai, adăugînd că preşedintele ”o va analiza după ce se întoarce” din Statele Unite, unde participă la 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU.


Aceasta este prima demisie la vîrful statului ucrainean de la venirea la putere a lui Zelenski, ales detaşat preşedinte în aprilie.


Oleksandr Daniliuk nu a explicat motivele plecării sale, însă unii analişti sugerează că aceasta ar putea să aibă legătură cu reticenţele preşedintelui Zelenski de a-şi întrerupe legătura cu un oliharh controversat, Igor Kolomoiski, care încearcă să preia controlul asupra băncii sale, naţionalizată de urgenţă în 2016, cînd aproape că a dat faliment.


”Îmi imaginez că nu se simţea în largul său, în timp ce se vorbeşte despre o dominare tot mai mare a lui Kolomoiski asupra lui Zelenski şi de riscuri pe care-l reprezintă acest lucru cu privire la naţionalizarea Privatbank”, apreciază, într-o notă, economistul Timothy Ash, un bun cunoscător al Ucrainei.


Oleksandr Daniliuk, în vîrstă de 44 de ani, este o personalitate respectată în rîndul creditorilor occidentali ai Ucrainei.


El a fost ministru al Finanţelor al preşedintelui Petro Poroşenko pînă cînd a fost destituit, în 2018, înlăturat după ce l-a acuzat pe premierul de la acea vreme că voia să saboteze reformele economice.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load