TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Scriitorul și disidentul rus Vladimir Bukovskii a murit pe patul de spital

Scriitorul și disidentul rus Vladimir Bukovskii a murit pe patul de spital

Scriitorul și disidentul rus Vladimir Bukovskii a murit duminică seara, în Cambridge. Acesta s-a stins la cei 76 de ani după ce a făcut un stop cardiac în spitalul Addenbrookes.

Bukovskii ar fi avut probleme de sănătate de mai mulți ani, potrivit agenției de presă TASS.

În anii ’60-’70, Bukovskii s-a remarcat în mișcarea disidentă din URSS. În 1972, el a fost condamnat la doi ani de închisoare și la 5 ani de exil pentru „activism antisovietic”, iar ulterior, s-a stabilit în Cambridge, Marea Britanie.


Vladimir Bukovskii a devenit opozant al Uniunii Sovietice în anii 1960. A fost întemnițat fără proces în 1963 și și-a petrecut următorii 12 ani în închisoare, lagăre de munca și spitale psihiatrice. În aceasta perioada, scriitorul a făcut greva foamei de 20 de ori. A fost cel care a denunțat în fata Occidentului folosirea abuzivă a spitalelor de psihiatrie împotriva deținuților politici. Bukovskii a fost cel care a condamnat, deopotrivă, atitudinea Occidentului în ceea ce el numește complicitatea cu Uniunea Sovietică și succesorii acesteia, scrie ziare.com.

Vladimir Bukovskii s-a nascut la 30 decembrie 1942. Copilăria și-a petrecut-o la Moscova, unde mama lui a fost jurnalista la radio, iar tatăl scriitor. Prima confruntare cu regimul sovietic se petrece în adolescenta: la 16 ani este reținut de mai multe ori de KGB pentru „activități subversive”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load