Savanții au anunțat despre riscul dispariției totale a unor specii de mamifere

Savanții au anunțat despre riscul dispariției totale a unor specii de mamifere

Primatul rar sifaka auriu-încoronat, rinocerul indian, cerbul calamian, pteropus nu sînt personaje de poveste din cărți despre vrăjitori. Sînt specii de animale care în curînd vor dispărea pentru totdeauna.

La scurt timp după apariția omului de la 74 la sută pînă la 86 la sută din megafaună – mamiferele cu o greutate de peste 44 kg – au dispărut din acele zone. Probabil, acest lucru are o legătură directă cu vînătoarea și indirectă cu arderea și defrișarea pădurilor, precum și răspîndirea bolilor.

Cercetătorii demult au emis o ipoteză potrivit căreia fragmentarea habitatului sporește riscul de dispariție a animalelor, dar nu au putut să o măsoare pe scară globală. În primul studiu de acest gen oamenii de știință au măsurat cu succes fragmentarea habitatului al 4000 de specii de mamifere terestre.

Activitatea umană duce la eliminarea acestor animale din habitatul lor tradițional și le izolează, lipsindu-le de posibilitatea de a migra dintr-o zonă la alta. Numărul de carnivore mari, lei de munte și lincși scade treptat din cauza fragmentării. Savanții fac apel de a se concentra pe acest factor, ținînd cont de programele pentru conservarea speciilor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load