Satul din plastic, construit din gunoaie (FOTO)

Satul din plastic, construit din gunoaie (FOTO)

O mică insulă din largul Panama oferă o alternativă ecologică și elegantă, de eliminare a deșeurilor. Isla Colon din arhipelagul Bocas del Toro conține primul sat de sticle de plastic din lume.

Robert Bezeau a dezvoltat proiectul după ce s-a mutat la insulele Bocas în urmă cu câțiva ani. A spus că a început construirea satului, după ce a observat cantități deranjante din plastic presărate pe plajele insulei. După un an și jumătate de curățare, el a spus că a trebuit să găsească o cale de a le refolosi și și-a dat seama că le-ar folosi ca material de construcție pentru noua generație de locuințe, pe bună dreptate numit Plastic Bottle Village.

"Oamenii s-au schimbat. Lumea sa schimbat. În punctul în care trebuie să bem apă potabilă în sticle de plastic, cu siguranță, ne-am schimbat! Omenirea a ajuns la un volum tot mai mare de 7,3 miliarde de oameni pe planetă. Dacă fiecare dintre noi bem doar o sticla de apă pe zi, ne uitam la 2,6 trilioane de sticle pe an. "

Construcția locuințelor

O casa mare construită de Robert conține în jur de 20.000 de sticle suprapuse pe două straturi principale. Stratul primar conține sticle umplute într-o plasă simplă de sârmă, acoperită de o a doua cușcă făcută din oțel. Sticlele umplute sunt și foarte bune izolatoare. Etapa finală presupune acoperirea pereților cu beton.

Potrivit lui Robert, chiar și cu costurile de transport, construirea unei case de plastic încă costă mai puțin decât construirea de case complet cimentate. De asemenea, procesul nu utilizează energie electrică pentru a fi finalizat.

Sticlele funcționează surprinzător de bine ca izolatori. Ele păstrează casa considerabil mai răcoroasă decât jungla panameză din jur. Astfel, tehnica permite utilizatorilor să trăiască confortabil, fără energie electrică cheltuită pentru aer condiționat. Clădirile sunt, de asemenea, incredibil de durabile, în condiții de siguranță în timpul inundațiilor și cutremurelor.

Robert intenționează să crească satul la peste 120 de case. El vrea să includă un pavilion de yoga, mici parcuri pentru adunări și un butic. Comunitatea va conține, de asemenea, o eco-lodge pentru a găzdui o gradina de legume comunitară, fructe și plante medicinale.

"Dacă țările dezvoltate nu se unesc să organizeze, să educe țările în curs de dezvoltare, și să le dea un stimulent pentru reciclarea și refolosirea sticlelor de plastic deja aruncate, suntem cu toții pierduți! Vreau să ne dăm seama că putem reutiliza sticle de plastic în multe alte aplicații, cum ar fi; izolare casei, adăposturi temporare rapide în urma dezastrelor, clădiri pentru animale în ferme, bazine de înot, rezervoare de captare a apei, drenaje terenuri, grajduri, drumuri, fose septice și multe altele."

Locație satului oferă deschidere la potențialul de energie solară. Satul se află lângă mai multe fluxuri de apă asigurând rezidenților o sursă de apă proaspătă.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load