S-a prezis apariția unui cer ucigător fără nori

S-a prezis apariția unui cer ucigător fără nori

Oamenii de știință de la Universiatea Tehnică din Califonia au ajuns la concluzia că nivelurile ridicate de dioxid de carbon din atmosferă pot împiedica formarea norilor stratocumulus.

Această specie, care formează o acoperire gri continuă în straturile inferioare ale atmosferei, reflectă o cantitate mare de radiație solară înapoi în spațiu. Absența lor va duce la apariția frecventă a căldurii și a secetelor periculoase pentru sănătate. Articolul a fost publicat în Nature Geoscience.

Potrivit experților, limita inferioară a concentrației de dioxid de carbon, la care Stratocumulus translucidus începe să dispară, poate fi atins în secolul acesta.

Se știe că activitatea umană, care este exprimată în arderea combustibililor fosili, a contribuit la o creștere a concentrației de dioxid de carbon de la 280 la 400 de părți pe milion. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Cardiff, pînă în 2100, dacă rata emisiilor de gaze cu efect de seră va continua, concentrația dioxidului de carbon va ajunge la 930 ppm.
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load