S-a descoperit adevăratul motiv al topirii ghețarilor din Antarctica

S-a descoperit adevăratul motiv al topirii ghețarilor din Antarctica

Gheţarii din Antarctica se topesc din cauza apelor oceanului, aflate în continuă încălzire, arată un studiu al cercetătorilor britanici, preluat de Daily Mail.


Acest lucru înseamnă că nivelul mării ar putea creşte mai rapid decît au prezis pînă acum cercetătorii. În prezent, calota glaciară din vestul Antarcticii se subţiază cu 7 metri în fiecare an. Pînă acum, oamenii de ştiinţă nu ştiau exact din ce motiv se topesc gheţarii şi cît de importantă este contribuţia omului la acest proces.


Specialiştii de la centrul de cercetare British Antarctic Survey au folosit o imagine obţinută de NASA din satelit, în care se poate observa grosimea stratului de gheaţă din Antarctica. Pe hartă, cu roşu apar porţiunile cu gheaţă mai groasă de 550 de metri, iar cu albastru – sub 200 de metri.


Cercetătorii britanici spun că „de vină” pentru topirea gheţarilor sînt curenţi marini aflaţi în încălzire, din cauza efectului de seră, a subţierii stratului de ozon şi a creşterii temperaturilor. Pe măsură ce gheţarii se topesc şi se subţiază, aceştia alunecă în apă, cauzînd creşterea nivelului mării. Hamish Pritchard de la British Antarctic Survey spune că gheţarii se topesc mult mai rapid din cauza curenţilor marini calzi decît a creşterii temperaturii aerului.


Pritchard spune că, dacă Antarctica s-ar topi în totalitate, nivelul mării ar putea creşte cu 4,8 metri la nivel global.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load