Rusia: Un obiectiv artistic în formă de catedrală a fost incendiat (FOTO)

Rusia: Un obiectiv artistic în formă de catedrală a fost incendiat (FOTO)

Într-un sat la 200 de km de Moscova, Nikola-Leniveț din regiunea Kaluga, există un parc artistic cu sculpturi și obiecte artistice.


De sărbătoarea Maslenița, în parcul cu pricina se construiește anual cîte un obiectiv artistic căruia, tradițional, îi dau foc asemeni babelor din paie confecționate cu prilejul acestui obicei. De data aceasta, localnicii au ridicat o catedrală gotică din crengi căreia i-au dat foc în acest weekend. Gestul a trezit multe discuții și critici, performance-ul fiid criticat și de Biserica Ortodoxă Rusă, scrie presa rusă.


„Trebuia de verificat cine face acest lucru și cu ce scop. Gestul nu duce niciun mesaj adecvat. Incendierea unui locaș, mai ales creștin, ridică multe semne de întrebare”, a comentat un reprezentant de rang înalt a patriarhiei moscovite.


O reacție a venit și din partea celebrului comic și artist rus, Maxim Galkin. „Arată înfricoșător, nu seamănă a sărbătoare (...). Închipuiți-vă o situație în oglindă, dacă un asemenea obiect de artă, în forma unui locaș ortodox, era incendiat lîngă Berlin sau Paris. Vă închipuiți ce gălăgie aveau să facă posturile noastre TV? E o situație paradoxală: cetățenii unei țări în care este adoptată o lege dubioasă despre protecția religiei privesc cum este incendiat un locaș al unei comunități minoritare în Rusia”, a scris Galkin pe Instagram.


Artistul care a creat catedrala, Nikolai Polisskii, spune că se gîndea demult la ideea unui locaș în flăcări. El și-a numit obiectul artistic „Gotica în flăcări”.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load