Rusia şi China se opun unei intervenţii militare SUA în Venezuela

Rusia şi China se opun unei intervenţii militare SUA în Venezuela

Miniştrii de Externe din China şi Rusia au exprimat, miercuri, opoziţia fermă faţă de orice acţiune militară a Statelor Unite în Venezuela, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Colaborăm cu toate ţările care sînt îngrijorate de scenariul unei intervenții militare", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, în cursul unei deplasări în oraşul chinez Wuzhen. "Cred că Statele Unite trebuie să asculte ce au de spus alte ţări din regiune", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

"Problema din Venezuela este de tip intern", a declarat, la rîndul său, Wang Yi, ministrul chinez de Externe, insistînd pentru respectarea "normelor fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi a suveranităţii ţărilor".

Statele Unite pregătesc o intervenţie militară în Venezuela, pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, a acuzat marţi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, un organism subordonat direct preşedintelui Vladimir Putin. "Statele Unite pregătesc o invazie militară într-un stat independent", a declarat Nikolai Patruşev într-un interviu acordat publicaţiei ruse Argumenty i Fakty. "Transferul trupelor speciale americane în Puerto Rico, aducerea forţelor americane în Colombia şi alte lucruri indică faptul că Pentagonul suplimentează efectivele militare în regiune pentru a le folosi în operaţiunea de înlăturare de la putere a lui Maduro", a precizat Nikolai Patruşev.

Emisarul special american pentru Venezuela, Elliott Abrams, a negat acuzaţiile Rusiei. Anterior, oficiali americani au catalogat drept "propagandă" acuzaţiile Moscovei privind pregătirea de către Statele Unite a unei intervenţii militare în Venezuela.

În contextul în care Statele Unite au trimis produse umanitare, confruntări militare au izbucnit la frontiera Venezuelei cu Brazilia. Primarul localităţii Gran Sabana, Emilio Gonzalez, refugiat în Brazilia, a declarat că cel puţin 25 de persoane au fost ucise, iar alte 84 au fost rănite în confruntările militare izbuncnite la frontieră, informează publicaţia italiană Il Fatto Quotidiano. Bilanţul victimelor nu poate fi confirmat din surse independente. Confruntările armate au izbucnit între membrii unui grup paramilitar aparţinînd comunităţii etnice pemon şi armata Venezuelei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load