Rusia nu va putea reconstrui singură Siria, avertizează Parisul

Rusia nu va putea reconstrui singură Siria, avertizează Parisul

Ruşii nu vor putea "rezolva singuri" criza siriană, deoarece nu vor dispune de "mijloacele" pentru a reconstrui ţara, a avertizat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu care urmează să apară luni, transmite AFP.

"Ruşii nu vor putea rezolva singuri criza. Siria va trebui reconstruită într-o bună zi, iar mijloacele lor nu vor fi suficiente", a declarat ministrul de externe cotidianului francez Le Figaro, subînţelegîndu-se că vor avea nevoie de occidentali.

"Europenii vor participa la stabilizare şi reconstrucţie numai în zonele în care guvernarea este acceptabilă în privinţa drepturilor fundamentale", a adăugat Jean-Yves Le Drian într-o aluzie la regiunile din Siria aflate sub control kurd.

Banca Mondială a estimat costul pierderilor cauzate de război la 226 de miliarde de dolari, de patru ori Produsul Intern Brut al Siriei dinainte de război.

Pe lîngă distrugerea infrastructurii, conflictul a "destrămat reţeaua socială şi economică a ţării", a avertizat instituţia financiară în iulie 2017.

Moscova a lansat o iniţiativă de pace privind Siria, cu Turcia şi Siria, pe care o prezintă complementară, şi nu rivală cu negocierile ONU de la Geneva, dar care ridică semne de întrebare.

Rusia se pregăteşte, printre altele, să organizeze un congres al dialogului naţional sirian, vizînd să reunească opoziţia siriană şi regimul de la Damasc, la 30 ianuarie, în oraşul Soci de pe litoralul estic al Mării Negre

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load