X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Rusia îi aduce o urare lui NATO, un fost premier a fost condamnat iar SUA retrage sprijinul acordat Arabiei Saudite în Yemen

5 apr. 2019,, 07:30   Externe
2799 2

Rusia îi urează Alianţei Nord-Atlantice pace interioară

Rusia i-a urat joi Alianţei Nord-Atlantice „pace interioară”, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea NATO, care a sărbătorit această dată aniversară printr-o reuniune ministerială la Washington, relatează dpa şi TASS, citate de Agerpres.

„Ce ne-am dori să-i urăm NATO la această dată aniversară? Probabil, pace interioară şi mai puţină nervozitate. Sperăm că ea să evite să se concentreze pe obsesii şi fobii”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-o postare pe Twitter.

Ea a rostit aceeaşi felicitare şi într-o conferinţă de presă la sediul MAE rus.

Fost premier croat, condamnat la încă 6 ani la închisoare

Fostul prim-ministru croat Ivo Sanader a fost arestat joi şi încarcerat după ce Curtea Supremă a agravat pedeapsa sa de 4 ani şi jumătate la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupţie.


În vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader, şeful guvernului din 2003 până în 2009, a condus ţara sa spre NATO şi Uniunea Europeană, dar a devenit de asemenea un simbol al corupţiei în ţară.

În primă instanţă, Ivo Sanader a fost condamnat în acest caz în 2017 la patru ani şi jumătate de închisoare.

El a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro când Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preţ „de două ori mai mare” decât valoarea sa de piaţă.

Prejudiciul provocat statului de această achiziţie a fost estimat la 3,5 milioane de euro, din care 2,3 milioane de euro au fost apoi plătite însuşi fostului prim-ministru, potrivit actului de acuzare. Ivo Sanader a fost de asemenea obligat să ramburseze această sumă statului.

Congresul Statelor Unite a decis retragerea sprijinului acordat Arabiei Saudite în Yemen

Camera Reprezentanţilor a adoptat joi un proiect care prevede că Statele Unite nu vor mai acorda asistenţă coaliţiei formate din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen, potrivit Al Jazeera.

Documentul a fost votat cu 247 de voturi pro şi 175 contra şi urmează să fie trimis către preşedintele Donald Trump, însă Casa Albă a dat de înţeles că acesta îşi va folosi, cel mai probabil, dreptul de veto.

Începînd cu 2015, Statele Unite au oferit asistenţă tehnică şi informaţii secrete Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite în acţiunile militare pe care aceste două ţări le desfăşoară împotriva rebelilor houthi în Yemen. Arabia Saudită şi o coaliţie formată din mai multe state arabe au lansat peste 19.000 de raiduri aeriene în Yemen, lovind civili, spitale şi staţii de tratare a apei. Organizaţiile umanitare estimează că 60.000 de civili au fost ucişi în război. De asemenea, 85.000 de copii au murit din cauza malnutriţiei.

Arabia Saudită, suspectată că a construit primul reactor nuclear

Arabia Saudită se apropie, conform imaginilor obţinute prin satelit, de finalizarea construirii primului reactor nuclear, o situaţie care generează preocupări la nivel internaţional deoarece Riyadul nu a adoptat reglementările internaţionale care garantează că tehnologia nu este utilizată militar.

Complexul nuclear de cercetare se află în incinta Institutului pentru Ştiinţă şi Tehnologie "Regele Abdulaziz" din Riyad, potrivit imaginilor prin satelit publicate de GoogleEarth, informează site-ul agenţiei Bloomberg. Imaginile confirmă că lucrările de construcţie la primul reactor nuclear saudit se apropie de final.

Avansarea proiectului îi alarmează pe specialiştii în domeniul nuclear, întrucât Arabia Saudită încă nu a adoptat setul de reglementări internaţionale care garantează că energia atomică civilă nu este utilizată pentru fabricarea de arme nucleare.

"Există o probabilitate foarte mare ca aceste imagini să arate primul complex nuclear al ţării. Acest lucru înseamnă că Arabia Saudită trebuie să adopte toate garanţiile internaţionale", a declarat Robert Kelley, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?