COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rusia desfășoară cea mai mare operațiune cu submarine

Rusia desfășoară cea mai mare operațiune cu submarine

Rusia a lansat în Atlanticul de Nord cea mai mare desfăşurare de submarine de la sfîrşitul Războiului Rece, o operaţiune monitorizată îndeaproape de NATO, a anunţat Statul Major norvegian, citat de Agerpres. Operațiunile în care sînt implicate nu mai puțin de opt submarine nucleare vor dura două luni.

De săptămîna trecută, 10 submarine cu baza în peninsula Kola (extremitatea de nord-vest a Rusiei), între care opt nucleare, sînt angajate în aceste manevre care se aşteaptă să dureze aproximativ două luni.

Informațiile au fost furnizate postului public de televiziune NRK de Serviciul norvegian de informaţii militare. Există în prezent o intensă activitate în Atlanticul de Nord, iar Norvegia, precum şi alte ţări NATO, efectuează misiuni de supraveghere strînse în aer şi la suprafaţă. Brynjar Stordal, purtător de cuvînt al Statului Major al Forţelor armate norvegiene: Submarine au fost, de asemenea, localizate în Marea Norvegiei şi în Marea Barents.


Aceasta este cea mai mare operaţiune de acest gen efectuată de Rusia ”de la sfîrşitul Războiului Rece” din punctul de vedere al mijloacelor angajate în acelaşi timp’, a precizat oficialul norvegian.

Potrivit surselor citate de NRK, submarinele ruse încearcă să se scufunde cît mai departe posibil în Oceanul Atlantic, ideal în vestul Groenlandei, fără a fi reperate şi ”arătînd că ruşii sînt capabili să-şi apere bazele şi să ameninţe coasta de est a Statelor Unite”. ”Este clar că îşi demonstrează capacităţile atît în termeni numerici cît şi în desfăşurare simultană”, potrivit lui Brynjar Stordal.

Rușii păstrează discreția

Autorităţile ruse nu au comunicat cu privire la aceste operaţiuni în Atlantic. Flota Nordului a transmis pur şi simplu sîmbătă, într-un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse, că două submarine nucleare, Nijni Novgorod şi Pskov, au început ”scufundări la adîncime pentru a testa anumite echipamente şi arme” în apele neutre ale Mării Norvegiei.

Acestea sînt submarine de tip Kondor, ale căror echipamente permit în special lansarea de rachete de croazieră, destinate să detecteze şi să distrugă grupuri aeronavale inamice, potrivit media ruse.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load