COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rusia construieşte primul bombardier invizibil

Rusia construieşte primul bombardier invizibil

Rusia a început construcţia prototipului PAK DA, un bombardier de ultimă generaţie, invizibil, capabil să zboare fără a fi detectat de radare, a anunţat marţi agenţia de presă TASS.

„Asamblarea finală a aparatului întreg ar urma să fie terminată în 2021", a precizat una din sursele citate în anunţ. Testările prototipului ar urma să fie finalizate pînă în 2025, după care vor incepe testele oficiale preconizate a se întinde pe durata a doi ani.

„Se estimează că noua aeronavă va avea o autonomie operaţională de aproximativ 12.000 de kilometri şi va călători cu viteză subsonică. Structura aparatului de zbor va fi construită din material radar- absorbant. Mai mult, a cincilea generaţie de bombardier PAK DA va putea transporta pînă la 30 de tone de armament (...).”, informează sursele.


Proiectul PAK DA este gestionat de celebrul constructor de avioane rus Tupolev, care a refuzat să dea mai mult informaţii despre tehnologie.

Potrivit informaţiilor, aparatul are un design similar cu cel al bombardierelor stealth americane, va avea viteză subsonică şi va fi capabil să transporte rachete de croazieră şi arme hipersonice. În cabina sa, vor putea putea fi alocaţi pînă la patru membri ai echipajului.

De altfel, prototipul rusesc vine ca răspuns la noul bombardier stealth american B-21, aflat în curs de dezvoltare şi a cărui lansare este aşteptată în 2025 pentru a înlocui aparatele B-2, dezvoltate în timpul Războiului rece şi prezentate pînă acum drept aparatele cele mai performante din categoria lor.

China lucrează de asemenea la dezvoltarea unui bombardier invizibil pe distanţe lungi, Xian H-20. Potrivit presei, acesta ar putea săfie prezentat publicului în noiembrie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load