Rusia cere explicaţii pentru atacul SUA din Siria

Rusia cere explicaţii pentru atacul SUA din Siria

Administraţia Donald Trump a dat asigurări, joi seară, că nu intenţionează să intre în conflict militar cu forţele regimului Bashar al-Assad, după ce Rusia a cerut Statelor Unite explicaţii în legătură cu un bombardament efectuat în Siria soldat cu aproximativ 100 de morţi.


Coaliţia coordonată de SUA a atacat în cursul nopţii de miercuri spre joi forţe proguvernamentale siriene, în estul Siriei, argumentînd că astfel a fost respins un "atac neprovocat". Conform unor surse, atacul s-a soldat cu moartea a aproximativ 100 de membri ai serviciilor de securitate siriene.


Forţele proguvernamentale siriene "probabil încercau să ocupe sonde de petrol din zona Khusham", în provincia Deir al-Zor, a explicat un oficial american, sub protecţia anonimatului.


"Incidentul arată din nou că prezenţa militară ilegală a Statelor Unite în Siria are rolul de a prelua controlul asupra activelor economice, nu de a combate reţeaua teroristă Stat Islamic", a reacţionat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei Tass.


"Incidentul este regretabil, vom ridica această problemă, vom întreba (Washingtonul -n.red.) ce s-a întîmplat", a afirmat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citat de agenţia Reuters.


Rusia şi Iranul sînt principalii susţinători ai Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.


Washingtonul dă asigurări că nu vrea conflict militar cu Administraţia Bashar al-Assad


Departamentul american al Apărării a dat asigurări joi seară că nu vrea un conflict cu armata siriană.


"Forţele noastre au dreptul la autoapărare. Nu vrem un conflict cu regimul sirian", a anunţat Dana White, purtătorul de cuvînt al Pentagonului.


Siria se confruntă, începînd din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load