COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 397 151   INFECTAȚI 256 140(+37)   TRATAȚI 249 174     DECESE 6170(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1197
Preşedintele stiri: 2778

Rusia a răspuns acuzațiilor SUA

25 iul. 2020,, 15:00   În lume
2757 1

Rusia a calificat vineri drept „propagandă” acuzaţiile americane potrivit cărora ruşii ar fi testat o armă care ar putea fi utilizată pentru a distruge sateliţi în spaţiu, relatează AFP.

Comandamentul spaţial american (Space Command) „are probe” că Moscova „a efectuat un test non-distructiv al unei arme anti-satelit în spaţiu” pe 15 iulie, a precizat joi această structură într-un comunicat, transmite Agerpres.

„Testul de săptămîna trecută este un nou exemplu că ameninţările împotriva instalaţiilor spaţiale ale SUA şi aliaţilor lor sînt reale, serioase şi în creştere”, a adăugat Space Command.

„Este inacceptabil”, a postat pe Twitter negociatorul american privind dezarmarea Marshall Billingslea, adăugînd că este vorba despre o „problemă serioasă” care va fi abordată săptămîna viitoare la Viena, cu prilejul discuţiilor pentru înlocuirea tratatului bilateral New Start privind limitarea numărului de focoase nucleare.

Aceste acuzaţii au fost respinse de Moscova, care a denunţat un act de „propagandă”.


„Facem apel la colegii noştri americani şi britanici să dea dovadă de profesionalism şi să se aşeze la masa de negocieri în loc să difuzeze mesaje de propagandă”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, adăugînd că aceste declaraţii vizează "discriminarea" activităţilor spaţiale ruse.

Diplomaţia rusă a susţinut că „testele efectuate pe 15 iulie de Ministerul rus al Apărării nu au reprezentat o ameninţare pentru celelalte vehicule spaţiale şi, în special, nu au încălcat normele şi principiile dreptului internaţional”.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat afirmînd că „Rusia a fost mereu şi rămîne o ţară fidelă obiectivului demilitarizării complete a spaţiului”.

Sistemul folosit pentru testarea care a avut loc săptămîna trecută este acelaşi despre care comandamentul spaţial american şi-a exprimat îngrijorarea la începutul acestui an, cînd Rusia a efectuat manevre în apropierea unui satelit al guvernului american, a declarat Jay Raymond, generalul care conduce forţele spaţiale americane.

„Este vorba de o nouă dovadă a eforturilor constante ale Rusiei de a dezvolta şi a testa sisteme din spaţiu, în concordanţă cu doctrina militară a Kremlinului de a folosi arme care să ţină instalaţiile SUA şi ale aliaţii lor sub ameninţare”, a mai spus generalul, citat într-un comunicat de presă.

„Acest eveniment scoate în evidenţă pledoaria ipocrită a Rusiei privind controlul armelor în spaţiu”, a adăugat Christopher Ford, un înalt oficial din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu controlul armelor.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, care citează Ministerul Apărării, Rusia a efectuat într-adevăr un test spaţial pe 15 iulie, dar acesta era un „satelit-inspector” în măsură să evalueze starea altor sateliţi, în special de la distanţă foarte scurtă.

Acest satelit a inspectat prin urmare un dispozitiv rus de pe orbită, a relatat săptămîna trecută agenţia de presă RIA Novosti.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?