TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Rusia a lansat o rachetă Soyuz, care transportă 38 de sateliţi străini

Rusia a lansat luni de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan o rachetă Soyuz a cărei lansare a fost amînată de două ori din cauza unor probleme tehnice, informează AFP.

Racheta Soyuz-2.1 a fost lansată cu succes la ora 06:07 GMT, potrivit imaginilor transmise în direct de agenţia spaţială rusă, Roscomos, transmite Agerpres.

Ea va transporta pe orbită 38 de sateliţi care provin din 18 ţări, inclusiv din Coreea de Sud, Japonia, Canada, Arabia Saudită, Germania, Italia şi Brazilia.

Printre aceste dispozitive orbitale se află şi satelitul Challenge-1, primul satelit fabricat integral în Tunisia, dezvoltat de grupul de telecomunicaţii Telnet.

Tunisia este prima ţară din regiunea Maghreb care a reuşit să lanseze un satelit propriu şi, totodată, cea de-a şasea ţară africană care reuşeşte această performanţă, potrivit site-ului Space in Africa.


Satelitul experimental Challenge-1 este echipat cu termometre, senzori conectaţi de poluare, senzori de localizare şi senzori de umiditate. El va avea misiunea de a centraliza datele colectate de aceste dispozitive, pentru a furniza acces în timp real, la sol, chiar şi în acele zone în care nu există servicii de internet.

Compania Telnet doreşte să lanseze în următorii trei ani, în parteneriat cu alte ţări africane, o constelaţie compusă din peste 20 de sateliţi, pentru a exploata comercial o tehnologie care se adresează furnizorilor de internet de pe orbită.

Programată iniţial sîmbătă, lansarea a fost amînată prima dată pentru duminică, apoi pentru luni.

Potrivit directorului agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, prima amînare a fost decisă din cauza unei "supratensiuni" detectate cu puţin timp înainte de lansare şi "pentru a nu risca".

A doua amînare a fost stabilită după descoperirea unei "disfuncţionalităţi tehnice", potrivit Roscosmos.

Aceste amînări ilustrează dificultăţile cu care se confruntă industria spaţială rusă după dezmembrarea fostei U.R.S.S. în 1991, afirmă jurnaliştii de la AFP.

Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe scandaluri de corupţie şi de o serie de lansări ratate, inclusiv una care a vizat un zbor în spaţiu cu echipaj uman, rămas, din fericire, fără consecinţe pentru cei doi cosmonauţi ruşi, care au putut să se salveze ejectîndu-se la timp din vehiculul spaţial.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load