Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Rusia a anunțat predarea a 1.730 de soldați ucraineni din Azovstal

19 mai. 14:30   Război în Ucraina
1859

În ultimele 24 de ore, 771 de militari ucraineni s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol. Datele au fost făcute publice de către reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al FR, generalul-maior Igor Konașenkov.

Potrivit acestuia, de luni, 16 mai, la combinat s-au predat 1.730 de persoane, dintre care 80 de răniți. Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei (VSU), care au nevoie de ajutor, au fost trimiși pentru tratament la unități medicale din Novoazovsk și Donețk, a adăugat Konașenkov.

Luni, 16 mai, Ministerul Apărării a anunţat că a ajuns la un acord cu reprezentanţii Forţelor Armate ale Ucrainei privind scoaterea răniţilor de pe teritoriul uzinei de la Mariupol. Apoi a fost deschis un coridor umanitar în zona întreprinderii și a fost introdus un regim de tăcere. Primele rapoarte despre capitularea armatei ucrainene au apărut pe 17 mai – ulterior, departamentul de apărare rus a confirmat că 265 de militari au depus armele.

Pe 21 aprilie, președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării Serghei Șoigu să anuleze asaltul asupra uzinei Azovstal, considerîndu-l inoportun și subliniind că în decizia sa reiese din considerentul de păstrare a vieților militarilor ruși. De asemenea, Comandantul Suprem a ordonat blocarea teritoriului zonei industriale și a garantat viața soldaților Forțelor Armate ale Ucrainei care au depus armele.

Luptele din Mariupol au durat de la sfîrșitul lunii februarie. Pe 4 mai, Șoigu a anunțat controlul deplin al armatei ruse asupra orașului. Înainte de aceasta, potrivit reprezentantului Miliției Populare din RPD, Eduard Basurin, principalele centre de rezistență au fost centrul orașului, portul și zona industrială Azovstal.


Uzina metalurgică Azovstal este situată pe coasta Mării Azov. Suprafața sa este de 11 kilometri pătrați – aceasta reprezintă a cincisprezecea parte din întregul Mariupol. Suprafața uzinei este puțin mai mică decît zona orașului rusesc Suzdal. Pe teritoriul său există 41 de secții de producere și 80 de clădiri auxiliare, iar Azovstal are și propriul port de marfă.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав