COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Republicanii vor să îl audieze pe fiul lui Joe Biden

Republicanii vor să îl audieze pe fiul lui Joe Biden

Partidul Republican a contraatacat sîmbătă în ancheta care vizează destituirea preşedintelui Donald Trump cerînd ca fiul lui Joe Biden, Hunter, să depună mărturie în cursul audierilor publice care urmează să înceapă miercuri în faţa Congresului american, relatează AFP.

Preşedintele Statelor Unite este suspectat de abuz de putere făcînd presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a ancheta în legătură cu Hunter Biden, precum şi a tatălui acestuia, potenţial adversar al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2020.

Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, intenţionează să alcătuiască un dosar de punere sub acuzare (impeachment) ce ar putea duce la destituirea preşedintelui.

Donald Trump îi acuză pe Joe şi Hunter Biden că sînt "corupţi", mai ales pentru că fiul fostului vicepreşedinte a făcut parte din consiliul de conducere al firmei Burisma, companie ucraineană cu activitate în domeniul gazelor naturale un timp suspectată de practici dubioase.

"Experienţa de primă mînă" a lui Hunter Biden la Burisma "poate ajuta publicul american să înţeleagă natura şi întinderea corupţiei generalizate din Ucraina", a subliniat parlamentarul republican David Nunes.

El a denunţat "un simulacru de procedură de punere sub acuzare", afirmînd că mărturia fiului lui Joe Biden va aduce transparenţă într-o procedură "opacă şi inechitabilă".

De asemenea, l-a chemat ca martor pe avertizorul de integritate care a semnalat Congresului posibilele presiuni exercitate asupra Ucrainei.

Potrivit acestui avertizor de integritate, care rămîne anonim, Washingtonul a condiţionat plata unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari Kievului de anunţul unei anchete privind familia Biden, în special în cursul unei discuţii telefonice în care Donald Trump i-a cerut această "favoare" preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Democratul Adam Schiff, şeful Comisiei pentru serviciile de informaţii, care conduce ancheta Camerei Reprezentanţilor, trebuie să aprobe cererile minorităţii republicane, dar sîmbătă a părut că se opune audierii celor doi martori.

El a refuzat, într-un comunicat, ca audierile publice să fie ocazia de a relansa "simulacre de anchetă" contra familiei Biden sau de "a facilita eforturile preşedintelui (Trump) vizînd ameninţarea, intimidarea sau lansarea de represalii contra avertizorului de integritate".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load