TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Reprezentantul special al OSCE: Crimeea aparținea deja Rusiei

Reprezentantul special al OSCE: Crimeea aparținea deja Rusiei

Reprezentantul special al OSCE, Martin Saidik, la forumul internațional Salzburg Europe Summit care s-a desfășurat în Austria, a reamintit că Crimeea, înainte de a fi inclusă în RSS ucraineană, aparținea deja Rusiei.


Despre acest lucru a anunțat agenția Ukrinform.


În timpul discuției, Saidik a fost rugat să comenteze referendumul din Crimeea în 2014, dar acesta a refuzat.
"Vă rog să înțelegeți că eu nu-mi exprim poziția în ceea ce privește Crimeea, pentru că sînt un reprezentant special, iar domeniul mea de responsabilitate este Donbass", a explicat reprezentantul special al OSCE.


Cu toate acestea, ulterior Saidik a luat din nou cuvîntul și le-a reamintit celor prezenți că în timpul Uniunii Sovietice peninsula a făcut parte din RSFSR timp de aproximativ 30 de ani, apoi timp de 37 de ani a făcut parte din RSS ucraineană, „și înainte de asta a fost al Imperiului Rus”.
Ambasadorul Ucrainei în Austria, Alexandr Șerba, care era prezent în sală, și-a exprimat nedumerirea cu privire la o astfel de poziție, menționează agenția.


Crimeea a devenit regiune rusească în martie 2014, în urma unui referendum organizat după lovitura de stat din Ucraina. Pentru reunificarea cu Rusia, s-au declarat 96,77 la sută dintre alegătorii din Republica Crimeea și 95,6 la sută dintre locuitorii din Sevastopol. Conducerea Rusiei a declarat în repetate rînduri că locuitorii Crimeii au luat o decizie într-un mod democratic, respectînd pe deplin legislația internațională și Carta ONU. Potrivit lui Vladimir Putin, problema Crimeii este închisă complet.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load