Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Raport îngrijorător despre planetă: cîte animale au dispărut în ultimii 40 de ani

27 oct. 2019,, 23:30   Externe
4508 0

Fondul Mondial al Naturii (WWF) a publicat ultimul raport despre situația biosferei Pămîntului. Nu cred că ai nevoie de prea multe indicii ca să-ți dai seama că nu este plin de vești bune.

Între 1970 și 2014, populațiile de animale vertebrate au scăzut în medie cu 60%. Animalele de apă dulce o duc și mai rău decît atît, cu scăderi de aproximativ 83%.

Această cifră de 60% a pierderii vieții sălbatice reprezintă o medie globală. Lucrurile se înrăutățesc dacă ne uităm spre zonele tropicale. De exemplu America de Sud și cea Centrală au suferit o scădere de 89% între anii 1970 și 2014.

„Este timpul ca lumea să se reunească și să semneze urgent un acord global ambițios, așa cum s-a întîmplat în 2015, în cazul acordului legat de climă de la Paris”, este apelul pe care cei de la WWF l-au făcut odată cu publicarea raportului din acest an.

Lăsînd la o parte dezbaterea legată de eficiența Acordului de la Paris și dacă acesta este, într-adevăr, o metodă eficientă de combatere a schimbărilor climatice, este clar că trebuie să facem ceva pentru a evita catastrofa ecologică în curs de desfășurare.


La fiecare doi ani, WWF analizează tendințele cu privire la sănătatea generală a ecosistemelor din întreaga lume, pentru a face o evaluare a șase indicatori care descriu situația globală. Aceștia implică estimarea schimbărilor produse în mărimea populațiilor, amploarea habitatelor, riscurile de dispariție, biodiversitatea, biodiversitatea habitatelor umane și impactul propriei amprente ecologice.

Pe lîngă aceste aspecte, raportul aduce și alte statistici îngrijorătoare. De exemplu, estimările arată că 90% din păsările marine ale lumii au fragmente de plastic în stomac, comparativ cu 5% în 1960.

Deși schimbările climatice au reprezentat o problemă stringentă în politica internațională din ultimii ani, nu putem zice același lucru despre problema biosferei.

Cel mai apropiat acord pe care îl avem cu privire la biosferă este Convenția privind diversitatea biologică, tratat ratificat de mai puțin de 200 de țări, cu scopul de a conserva biodiversitatea, folosind în mod echitabil și durabil resursele sale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?