COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Putin și Zelenski au avut o convorbire telefonică după schimbul de prizonieri

Putin și Zelenski au avut o convorbire telefonică după schimbul de prizonieri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon după schimbul reuşit de 70 de prizonieri şi au abordat şi tema continuării procesului de pace între cele două ţări, relatează AFP.

Într-o convorbire comună de sîmbătă seară, "părţile au subliniat că sînt satisfăcute" de acest eveniment, calificat drept "prima etapă pe calea normalizării dialogului", a anunţat pe Facebook preşedinţia ucraineană.

Preşedinţii "au convenit să discute într-un viitor apropiat despre data unei reuniuni în format Normandia", a adăugat Kievul, precizînd că "ei au evocat noi etape în cadrul procesului de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas".

Rusia şi Ucraina sînt la cuţite după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014. De atunci, un conflict separatist în estul Ucrainei s-a soldat cu circa 13.000 de morţi. Formatul aşa-numit "Normandia" reuneşte din 2014 Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania într-un efort de a pune capăt războiului din Ucraina.


Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub patronajul Parisului şi al Berlinului, au permis reducerea considerabilă a înfruntărilor, însă partea politică a acordurilor a rămas literă moartă.

Sosirea la putere la Kiev a lui Volodimir Zelenski, în mai, a facilitat totuşi într-o oarecare măsură relaţiile între Kiev şi Moscova.

Kremlinul a precizat la rîndul său pe site-ul său că convorbirea a avut loc la "iniţiativa părţii ucrainene", indicînd că schimbul de prizonieri a fost considerat "pozitiv".

Pe tema unei reuniuni în format Normandia, preşedintele rus "a subliniat necesitatea continuării lucrărilor preparatorii" pentru ca viitoarea întîlnire "să fie eficientă şi să contribuie în mod real la punerea în aplicare a acordurilor existente", indică Kremlinul, adăugînd că au fost convenite "alte contacte".

Kievul şi Moscova au efectuat sîmbătă un schimb fără precedent de 70 de prizonieri, printre care cineastul ucrainean Oleg Senţov, a cărui eliberare de către autorităţile ruse a fost cerută de comunitatea internaţională, şi 24 de marinari ucraineni capturaţi de Rusia în largul Crimeei în noiembrie.

Acest schimb a fost salutat imediat de comunitatea internaţională. Numeroşi şefi de stat occidentali, printre care preşedintele american Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat speranţa că acest eveniment va contribui la o continuare a procesului de pace.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load