Putin rămîne lider în sondaje. Cîți ruși ar vota pentru el

Putin rămîne lider în sondaje. Cîți ruși ar vota pentru el

Fără un program, fără dezbateri şi fără o opoziţie serioasă, preşedintele rus în funcţie, Vladimir Putin, se mulţumeşte cu o campanie minimă pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie, pe care - potrivit sondajelor - le va cîştiga fără probleme, în vederea celui de-al patrulea mandat, TRansmite Agerpres, cu referire la AFP.


„Putin nu desfăşoară o campanie electorală. El îşi îndeplineşte obligaţiile prezidenţiale şi asta este campania sa”, consideră politologul Andrei Kolesnikov, de la Centrul Carnegie din Moscova. „Este singurul candidat fără program. Aceasta este foarte alarmant, este o dovadă a dispreţului faţă de poporul său”, susţine el.


Cu o lună înainte de scrutin, Putin este creditat cu peste 71,5% din intenţiile de vot, conform unui sondaj publicat miercuri de Institutul VŢIOM, apropiat de guvern. Este un procent mai mare decît scorul pe care l-a înregistrat în 2012 (63,6%) şi cu mult peste concurenţii săi.


Vladimir Putin a respins orice dezbatere cu oponenţii săi şi a refuzat să utilizeze timpul de antenă pus la dispoziţie candidaţilor. Cu toate acestea, el este omniprezent pe canalele de televiziune, care urmăresc tot ceea ce face el.


Principala provocare a lui Vladimir Putin este să asigure o rată de participare suficient de ridicată pentru a conferi legitimitate rezultatelor alegerilor, avînd în vedere că învingătorul este deja cunoscut.


„Ne-am întors la ceea ce speram să fi lăsat în urmă după căderea puterii sovietice: alegeri ritualice cînd rezultatul este programat”, scrie editorialistul Fiodor Kraşeninnikov în săptămînalul de opoziţie New Times.


În tabăra observatorilor pro-Kremlin, politologul Nikolai Kalmîkov salută o campanie „civilizată”.


În absenţa lui Aleksei Navalnîi, care a făcut să iasă în stradă zeci de mii de tineri anul trecut şi a chemat la boicotarea scrutinului prezidenţial, Vladimir Putin se confruntă cu doi noi rivali: oponenta liberală Ksenia Sobceak şi Pavel Grudinin, un om de afaceri milionar desemnat de Partidul Comunist.


Fostă vedetă de televiziune devenită jurnalistă de opoziţie, Ksenia Sobceak îşi propune să-i reunească pe cei nemulţumiţi de sistemul lui Putin, încarnînd „votul împotriva tuturor”.


Deşi recunoaşte că nu poate să mizeze decît pe 3% din voturi, ea s-a remarcat prin critici foarte dure la adresa preşedintelui rus, neobişnuite în spaţiul public.


Candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, directorul „Sovhoz Lenina” – o fermă de fructe şi produse lactate de lîngă Moscova – se află pe locul al doilea, în pofida unei reflectări foarte negative în mass-media. El este creditat cu 7,3% din intenţiile de vot de către Institutul VŢIOM.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load