Putin despre relația cu SUA: Rusia nu va bate la uși închise

Putin despre relația cu SUA: Rusia nu va bate la uși închise

Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul discursului său anual în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului rus, cu referire la relaţiile în prezent tensionate dintre Federaţia Rusă şi SUA.


Declarația a fost făcută în legătură cu retragerea acestora din urmă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), informează RIA Novosti, potrivit agerpres.


Statele Unite ale Americii au încălcat Tratatul INF desfăşurînd sistemul AEGIS Ashore în Europa, care ar putea lansa rachete Tomahawk, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, atenţionînd că, dacă Washingtonul va face aceasta, va urma o escaladare a situaţiei, iar Rusia va răspunde prin măsuri simetrice.


„Desfăşurarea în Europa a sistemului AEGIS Ashore de către SUA contravine Tratatului INF”, a subliniat Putin, dînd citire prevederilor tratatului. Liderul rus a criticat SUA pentru că „nu au acţionat cinstit” şi nu au motivat corect decizia lor de retragere din Tratatul INF.


Putin a criticat în termeni duri şi „sateliţii” SUA, „care le ţin isonul” şi a subliniat, în acest context, că Rusia va fi mereu un stat suveran. „Unele ţări pot să nu fie suverane, dar nu și Rusia. Asta-i o axiomă”, a spus el.


Putin a dat asigurări că Rusia nu doreşte o escaladare a tensiunilor, dar că va replica la desfăşurarea sistemului AEGIS Ashore, care poate lansa rachete Tomahawk ce pot atinge teritoriul rus în numai 10 minute. „Lăsaţi iluziile, răspunsul din partea Rusiei va fi eficient”, a atenţionat Putin, enumerînd testele de arme noi care au loc în prezent cu succes în Rusia, printre care şi racheta hipersonică Zircon, ce va fi montată pe nave şi submarine.


Liderul rus a calificat drept neprietenoasă politica SUA la adresa Rusiei, Washingtonul „introducînd sancţiuni ilegale, ce demontează normele de drept internaţional”.


Vladimir Putin a enumerat mai multe ţări cu care Federaţia Rusă intenţionează să-şi dezvolte relaţiile. Printre acestea, un loc central îl ocupă China, dar şi India. Se vor căuta căi pentru a încheia un acord de pace cu Japonia.


În viziunea liderului rus, este necesară aprofundarea cooperării cu Republica Belarus şi cu partenerii din Uniunea Economică Eurasiatică.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load