COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Proteste în Georgia: Oamenii cer demisia Guvernului

Proteste în Georgia: Oamenii cer demisia Guvernului

Circa 20.000 de persoane au protestat luni în Georgia pentru a mări presiunea asupra partidului la putere, tot mai contestat după represiunea poliţienească de săptămîna trecută, notează AFP, citează Agerpres.

Fluturînd drapele ale Georgiei şi Uniunii Europene, manifestanţii au defilat prin centrul capitalei Tbilisi, scandînd „Schimbare!” şi „Demisia!”. Ulterior, s-au adunat în faţa clădirii parlamentului blocîndu-i intrările.

Mişcarea de protest, care cere demisia guvernului şi alegeri legislative anticipate, a început săptămîna trecută după respingerea de către deputaţi a unui proiect de lege care prevedea eliminarea modului de scrutin mixt şi introducerea votului proporţional pentru alegerile parlamentare din octombrie 2020.


Cu această ocazie, formaţiunile politice de opoziţie au demonstrat o rară poziţie comună contra partidului Visul Georgian, la putere şi prezdiat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, pe care îl acuză că a făcut intenţionat să eşueze proiectul de lege.

„Protestele de masă vor continua pînă cînd cerinţele noastre vor fi îndeplinite”, a declarat pentru AFP liderul Partidului Republican (opoziţie), Levan Berdzenishvili. „Poporul georgian şi întreaga opoziţie doresc să oblige partidul la putere să adopte un sistem electoral corect”, a mai spus el.

În pofida temperaturilor scăzute, sute de manifestanţi, printre care numeroşi tineri, au rămas la faţa locului pînă noaptea tîrziu, mulţi dansînd pe muzică electronică.

Protestatarii continuau peste noapte să blocheze intrările în parlament şi au promis că îi vor împiedica pe deputaţi să intre marţi în clădirea unde urmează să aibă loc o şedinţă în plen.

În primele ore ale zilei de marţi, poliţia a arestat cinci manifestanţi şi a reţinut pentru scurt timp doi influenţi deputaţi din opoziţie, Giga Bokeria, din partidul Georgia Europeană, şi Tengiz Gunava, din principala formaţiune a opoziţiei, Mişcarea Naţională Unită.

Opoziţia consideră că actualul sistem electoral favorizează partidul la putere, care dispune de 77% din mandatele de parlamentar după ce a obţinut 48,7% din voturi la alegerile din 2016.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load