TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Primul vot hotărîtor pentru ca Brexit-ul să aibă loc în ianuarie 2020

Primul vot hotărîtor pentru ca Brexit-ul să aibă loc în ianuarie 2020

Punct final după trei ani! Parlamentul britanic a aprobat joi seară legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord.

S-a pus capăt lungii perioade de incertitudini legate de termenii acestui divorţ fără precedent.

Membrii Camerei Comunelor au aprobat cu 330 de voturi pentru şi 231 voturi contra legii privind acordul de retragere din Uniunea Europeană, care implementează un acord convenit în 2019 de Londra şi UE.


"Este timpul ca Brexitul să fie realizat. Această lege face acest lucru", a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, în faţa parlamentarilor britanici.

„Acest text va garanta plecarea noastră din Uniunea Europeană cu un acord care oferă certitudine întreprinderilor, protejează drepturile cetăţenilor noştri şi dă asigurări că noi reluăm controlul asupra banilor noştri, frontierelor noastre, legilor noastre şi politicii noastre comerciale”, a adăugat ministrul britanic.

El a promis că va începe „rapid” negocierile cu UE pentru a încheia un acord de comerţ liber pînă la finalul anului.

Textul adoptat joi de către deputaţii de la Londra transpune în legislaţia britanică acordul de 535 de pagini negociat de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană în toamna anului trecut, după ce precedentul acord convenit de fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de fostul legislativ britanic în care deputaţii eurofili l-au considerat că reducea prea mult legăturile cu UE, în timp ce deputaţii pro-Brexit au apreciat că, dimpotrivă, acel acord menţinea Regatul Unit prea ancorat în blocul comunitar chiar şi după realizarea Brexitului.

Noua legislaţie va trebui să fie validată de Camera Lorzilor - etapă prevăzută pentru săptămîna viitoare - şi, în final, promulgată de către Regina Elisabeta a II-a.

Marea Britanie trebuie să părăsească UE pe 31 ianuarie

Va fi însă nevoie şi de ratificarea acordului în plenul Parlamentului European, pe 29 ianuarie, astfel încît pe 31 ianuarie la ora 23:00 GMT Regatul Unit să devină prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană.

Tranziția după BREXIT

După ieşirea din UE, Regatul Unit va intra într-o fază de tranziţie în care relaţiile sale cu cele 27 de state membre vor rămîne neschimbate pînă la 31 decembrie 2020.

Acest termen ar urma să le permită celor două părţi să stabilească o nouă relaţie în termeni de comerţ şi securitate. Regatul Unit poate dori să extindă această perioadă pentru unul sau doi ani, dar trebuie să informeze UE pînă la 1 iulie 2020 în legătură cu cererea sa.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load