COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Prima persoană paralizată care și-a recăpătat mobilitatea

Prima persoană paralizată care și-a recăpătat mobilitatea

Un tînăr paralizat de la gît în jos din Statele Unite și-a recăpătat mobilitatea în jumătatea superioară a corpului prin intermediul unui tratament cu celule stem.

Este primul succes de o asemenea anvergură.

Kris Bosen are doar 21 de ani și locuiește în Bakersfield, California. Cînd era mai mic, a fost victima unui accident foarte grav de mașină care l-a lăsat paralizat de la gît în jos. În ultima perioadă, a beneficiat de o terapie experimentală cu celule stem, după ce aproape că se împăcase cu ideea că va rămîne paralizat pe parcursul întregii vieți.


Se pare însă că terapia a fost un succes. Proiectul tratamentului minune care i-a redat mobilitatea în jumătatea superioară a corpului a fost, în parte, reponsabilitatea doctorului Charles Liu, director al Centrului de Neurorestaurare din cadrul USC. El a fost și chirurgul șef al echipei care l-a operat pe Bosen. În cadrul intervenției pe care Liu a considerat-o ”un studiu”, mai degrabă decît un experiment sau succes, medicul i-a injectat o doză de 10 milioane de celule AST-OPC1 direct în coloana cervicală a tînărului de 21 de ani. Operația s-a desfășurat la Rancho Los Amigos National Rehabilitation Center din Downey, California.

Intervenția detaliată mai sus a avut loc în urmă cu trei ani, în aprilie 2016. De atunci și pînă în prezent, Bosen a arătat progrese importante în procesul de recuperare. Acum face exerciții complexe, dar este important de reținut că, după doar două săptămîni, Bosen și-a recăpătat controlul asupra brațelor și mîinilor și a recîștigat senzațiile în membrele superioare.

În mod previzibil, Bosen speră ca același tratament să-l ajute într-o zi să poată din nou să meargă. ”Tot ce mi-am dorit încă de la început a fost dreptul să lupt.. Dar dacă există oportunitatea pentru mine să mă mișc din nou, atunci sigur da! Vreau să fac tot ce este posibil pentru obține asta.”, a declarat tînărul.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load