TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel s-a stins din viață

Prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel s-a stins din viață

Scriitoarea Toni Morrison, prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel în 1993, a murit la vîrsta de 88 de ani, potrivit familiei sale.

Academia Suedeză a salutat „forţa ei vizionară”.

Familia scriitoarei a confirmat „cu profundă tristețe” că Morrison a murit. Ea a scris 11 romane și în 1993 a primit premiul Nobel pentru Literatură, pentru primul său roman, „The Bluest Eye”.

Într-un comunicat, familia scriitoarei a descris-o ca pe o „mamă extrem de devotată, bunică și mătușă”, care a murit în noaptea de 5 spre 6 august, înconjurată de prieteni și familie, potrivit BBC News.


„Deși moartea sa reprezintă o pierdere extraordinară, sîntem recunoscători că a avut o viață lungă și frumoasă. Am vrea să le mulțumim tuturor care au cunoscut-o și iubit-o, atît personal, cît și prin munca sa”, a mai transmis familia.

Toni Morrison (n. 1931) a fost una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate prozatoare de limbă engleză ale momentului, romanele sale îmbinînd în forţă elemente realiste şi note mitice.

A primit National Book Critics Circle Award pentru romanul „Cîntecul lui Solomon” (1977). Romanul ei „Beloved”, în care o mamă alege să îşi omoare propriul bebeluş pentru a salva o fată de sclavie a cîştigat premiul Pulitzer la secţiunea ficţiune în 1988.

Tematica prozelor ei ţine, aşadar, de istoria nedreptăţilor pe care le-a îndurat această comunitate, sclavia fiind cea mai violentă dintre ele, de conflicte rasiale, dar şi de clasă sau gen, de agresiunile, concrete sau simbolice, la care societatea şi normele ei rigide au expus minorităţile afro-americane, potrivit site-ului editura-art.ro.

Cărţile ei, în care patosul vindicativ e dublat de un talent uriaş de povestitoare, sînt traduse, cititite şi comentate peste tot în lume, iar recursul la fantezie, la bogăţia mitologică, la fel ca uzul foarte inspirat al empatiei au trasformat-o într-o scriitoare foarte iubită. Oricine s-a simţit exclus, ne-conform cu normele, nedreptăţit, rebel, furios ori rănit a găsit în romanele lui Toni Morrison alinare, comfort şi speranţă, iar ficţiunea ei continua să inspire şi să ofere un exemplu necesar şi puternic.

Pe numele ei adevărat Chloe Anthony Wofford, Toni Morrison s-a născut pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, într-o familie care preţuia moştenirea culturală a comunităţii afro-americane, literatura, artele şi tradiţiile locale. Toni Morrison a studiat la Howard University şi şi-a continuat studiile la Cornell University, unde a urmat cursuri masterale. Au urmat ani în care a predate la două universităţi, după care a lucrat ca redactor de ficţiune la Random House. Ultima perioadă de profesorat a avut-o la Princeton University, unde a predat scriere creativă pînă în 2006.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load