Președintele din Sri Lanka refuză să le acorde femeilor dreptul de a cumpăra alcool

Președintele din Sri Lanka refuză să le acorde femeilor dreptul de a cumpăra alcool

La o săptămînă după ce Guvernul a anunțat o reformă, în urma căreia femeile ar fi dobîndit dreptul de a lucra în baruri fără să fie nevoite să obțină un permis special, președintele a precizat că a aflat despre această inițiativă din ziare.


Vestea a stîrnit nemulțumire pentre călugării budiști, care au precizat că ridicarea interdicției va distruge cultura de familie, întrucît multe femei ar deveni dependente de alcool, scrie BBC News.


Astfel, președintele a motivat că a ascultat argumentele criticilor. Pe de altă parte, pentru societatea civilă vestea nu a venit ca o surpriză, întrucît în trecut el avertizare că a crescut „dramatic” consumul de alcool în rîndul femeilor. Cu toate acestea, el a fost acuzat de ipocrizie, întrucît Sirisena a încurajat femeile să joace un rol mai important în viața publică.


Miercurea trecută, Guvernul anunța că legea din 1955 va fi abolită, pentru că discrimiează femeile. Prin acest act normativ, femeile cu vîrstă de peste 18 ani ar fi putut să cumpere legal alcool pentru prima dată în următorii 60 de ani.


În prezent, este interzisă inclusiv comercializarea alcoolului, cu excepția intervalului 09.00 – 21.00.


Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80,5% dintre femeile din Sri Lanka nu consumă deloc alcool, în comparație cu 56,9% dintre bărbați. Mai puțin de 0.1% dintre femeile cu vîrsta sub 15 ani consumă cantități mari de alcool, comparativ cu 0,8% dintre bărbații e aceeași vîrstă.


Potrivit BBC, majoritatea femeilor aleg să nu consume alcool, întrucît gestul contravine culturii din Sri Lanka.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load