Președinta Estoniei s-a făcut de rîs

Președinta Estoniei s-a făcut de rîs

Președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a declarat că cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat pentru statul său acum 25 de ani, în 1994, atunci cînd „ultimele vagoane cu forțele de ocupație au părăsit teritoriul”. Declarațiile au fost făcute la ceremonia organizată cu ocazia celei de-a 80-a aniversări de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, la Varșovia, Polonia.

Ea a dat de înțeles că, pînă în anul 1994, statul său mai bine de jumătate de secol s-a aflat în condiții de capturare, suferință și regresie economică.

În luna octombrie 2018, o comisie din cadrul Ministerului Justiției din Estonia a estimat pagubele cauzate de ocuparea țării de către Uniunea Sovietică la aproximativ 92 de miliarde de ruble, echivalentul a 1.379.206.994 de dolari (cursul valutar actual).

Raportul comisiei a mai indicat că 49,5 mii de persoane au devenit victime ale represiunilor lui Iosif Stalin, 24,1 mii de cetățeni au murit în Estonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar alte 139,4 mii - au fost nevoite să părăsească țara. Raportul afirmă că pierderile umane pot fi considerate genocid prin natură.

De asemenea, Estonia a pierdut districtul Pechersk și teritoriile dincolo de Narva.

Amintim că, odată cu semnarea Pactului Ribbentrop–Molotov dintre Germania și Uniunea Sovietică (așa-zisul tratat de neagresiune cu un protocol adițional secret), părțile și-au împărțit sferele de influență. Estonia, Letonia, Finlanda și Basarabia au ajuns în URSS. Oficial, războiul a durat din 1939 pînă în 1945.

Kersti Kaljulaid a avut o întîlnire cu președintele Rusiei în primăvara acestui an. Asta a fost o întrevedere rară de care Vladimir Putin s-a arătat bucuros. Liderul Kremlinului i-a spus că este o situația anormală să nu comunice, fiind vecini.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load