X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Premieră în Australia

6 feb. 2020,, 21:32   Externe
2207 0

Vapingul a fost recunoscut, oficial în Australia, drept o alternativă mai puțin dăunătoare decît fumatul țigărilor clasice.

Colegiul Regal al Medicilor Generaliști din Australia a publicat un document prin intermediul căruia se anunță că, consumul de nicotină prin intermediul vapingului este mai puțin nociv.

La ceastă concluzie s-a ajuns după mai multe studii efectuate în acest domeniu, transmite NOI.md cu referire la infotag.md.

Principala asociaţie australiană, în domeniul medicinii generaliste, a analizat minuțios toate probele privind eficiența și siguranța vapingului și a ajuns și la concluzia că aceasta este o modalitate legitimă de a ajuta adulții să renunțe la fumat, sau să reducă riscurile asociate acestuia.

Pînă acum, medicii generalişti nu au avut dreptul să recomande vapingul, întrucît acesta nu a trecut prin expertiza autorităților. Acum, că principala organizaţie australiană pentru sănătate a aprobat recomandarea vapingului printre medici, fumătorii pot apela la terapeutul lor pentru a obţine suport în tentativa de a lăsa fumatul, cu ajutorul acestei alternative. Studiul efectuat în Australia mai arată că susţinerea din partea unui medic creşte rata de renunţare la fumat. Totodată, în cadrul documentului este specificat că medicii generaliști, dar și specialiștii din domeniul sănătății sînt îndemnați să recomande vapingul ca alternativă a fumatului, acțiunea făcînd parte din setul noilor politici ale strategiei naționale pentru renunțarea la fumat.


Vapingul este considerat, în prezent, pe lîngă dispozitivele de încălzire a tutunului, una dintre puținele opțiuni ce livrează nicotină și păstrează „experiența fumatului”, de care sînt dependenţi fumătorii. Este vorba despre o experiență ce include senzaţia de a fuma, ritualul „mînă la gură” și toate aspectele sociale pe care le presupune dependența față de fumat și față de nicotină. Totodată, consiliul australian a ajuns la concluzia că vapingul și dispozitivele care nu presupun proces de ardere, oferă plăcerea şi relaxarea asociată țigărilor, fără a include cele cîteva sute de chimicale toxice emise prin arderea tutunului.

Un studiu efectuat recent în Regatul Unit a demonstat că, deși nu este lipsit de riscuri, vapingul este de două ori mai eficient decît plasturii, sau decît guma de nicotină. Cu toate acestea, potrivit Colegiului Regal al Terapeuţilor din Marea Britanie, pe termen lung, vapingul este cu 95% mai puţin dăunător decît fumatul țigărilor obișnuite.

Mai multe state din întreaga lume au o abordare similară și recunosc că alternativele fumatului, cum ar fi dispozitivele de încălzire a tutunului, vapingul sau produsele de tip snus, sînt o soluție eficientă în renunțarea la acest viciu sau la reducerea riscurilor asociate fumatului. Deși reprezentanții Public Health England au menționat că ar trebui efectuate mai multe cercetări în această direcție, aceștia afirmă că, totuși, studiile de pînă acum oferă certitudinea că și produsele de tutun încălzit sînt alternative mai puțin nocive decît fumatul tradițional și predispun la o renunțare mai ușoară la fumat. Se estimează că doar în Marea Britanie, țigările electronice și dispozitivele alternative ale fumatului, prezente pe piață, ar putea ajuta peste 20.000 de persoane să renunțe la fumat, în fiecare an.

O altă alternativă pe care persoanele dependente de nicotină o iau în calcul, sînt produsele de tip snus, care s-au dovedit a fi mai puțin dăunătoare decît țigările. Astfel, în octombrie 2019, Agenția Americană pentru Siguranța Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a oferit companiei Swedish Match permisiunea oficială de a promova produsele de tutun de uz oral (snus).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?