Povestea extraordinară a lui Jadav Payeng – „omul pădure” al Indiei

Povestea extraordinară a lui Jadav Payeng – „omul pădure” al Indiei

Într-o comunitate tribală din India a văzut lumina zilei un om de excepție, numit Jadav „Molai” Payeng, ce a reușit o performanță incredibilă, care i-a adus admirația conaționalilor săi și l-a făcut cunoscut pe întregul mapamond.


Payeng s-a născut în anul 1963 și a activat încă din tinerețe ca muncitor forestier în Jorhat, India. Vreme de decenii, el a dus o muncă titanică, perseverentă, pe o vastă formațiune insulară aridă, nisipoasă, de pe fluviul Brahmaputra, unde a reușit să planteze nu mai puțin de 550 de hectare de pădure. În anul 2015, Payeng a fost recompensat cu medalia Padma Sri, cea mai înaltă distincție pe care o poate obține un civil, în India.
Începuturile, ca multe alte începuturi, au fost modeste. În anul 1979, Payeng a plantat aproximativ 20 de puieți de bambus, pe un banc de nisip, unde animalele ajunse accidental sufereau din cauza lipsei de umbră sau piereau din cauza temperaturilor ridicate, stîrnindu-i mila lui Payeng.


În același an, omul s-a alăturat unei echipe care trebuia să realizeze un proiect de împădurire a unei suprafețe de 200 de ha lîngă Aruna Chapori, în districtul Jorhat (statul Assam). Vreme de 5 ani a lucrat la realizarea acelui plan de împădurire. După ce proiectul a fost dus la bun sfîrșit, Payeng a rămas, mai departe, să continue munca, deși nu mai avea pe nimeni în preajmă, ca ajutor. Ceilalți muncitori plecaseră. A continuat să planteze arbori, moblizat de marea dorință de a fi „părintele” unei veritabile păduri.
Astăzi, visul său de odinioară s-a materializat. Pădurea, numită „Molai”, conține o floră diversă și oferă adăpost și hrană pentru mai mult de 100 de căprioare, o mulțime de iepuri și chiar pentru cîțiva tigri bengalezi și rinoceri indieni. Tot acolo și-au găsit adăpost numeroase maimuțe și un număr considerabil de păsări de pradă, vulturi care dispăruseră din zonă. Numai bambușii ocupă o suprafață de 300 de hectare.


Periodic, întinsa pădure de 550 de ha este vizitată de o mare cireadă de elefanți, care zăbovește acolo cîte o jumătate de an.
După împădurirea impresionantei suprafețe, Payeng și-a îndreptat atenția asupra unor alte zone, potrivite pentru plantarea arborilor. El face parte dintr-un trib numit Mishing și locuiește într-o colibă modestă, în mijlocul pădurii. Este căsătorit și are trei copii, fiind ajutat de către familie, în acțiunile sale. Multă vreme, unica sursă de venituri a lui Payeng a fost mica sa fermă de vite, al căror lapte îl comercializa. 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load