Poroșenko: Sîntem gata să primim navele din Crimeea numai împreună cu Crimeea

Poroșenko: Sîntem gata să primim navele din Crimeea numai împreună cu Crimeea

Ucraina va lua echipamentul militar, lăsat în Crimeea, doar împreună cu peninsula.


Declarația în cauză a fost făcută la conferința de presă miercuri, 28 februarie, de către președintele Ucrainei Petro Poroșenko. Translarea este difuzată de canalul TV "112 Ucraina", materialul video fiind disponibil pe YouTube.


"Sigur că sîntem gata să primim navele din Crimeea și nu este vorba, dacă sînt sau nu în reparații, sau dacă-s echipate, sau orice altceva. Sîntem gata să primim navele din Crimeea, numai împreună cu Crimeea. Sînt sigur că aceasta este poziția unanimă atît a autorităților ucrainene, cît și a poporului ucrainean și a societății ucrainene", a spus liderul țării.


Poroșenko a adăugat că pentru a accelera acest proces, Ucraina va folosi toate instrumentele, pe care le are la dispoziție: și eforturile diplomatice, și sancțiunile, și pe cele judiciare. "Vom face tot posibilul, pentru a recupera Crimeea", a subliniat el.


Pe data de 15 februarie, secretarul adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Mihail Koval, a declarat că Rusia ar trebui să-i întoarcă Kievului navele, lăsate în Crimeea, în anul 2014, după ce le va repara. "Ei au dezmembrat toate navele noastre. Iar noi acum ca niște proști vom îngenunchea înaintea lor și ne vom lua [navele]? Nu! Ni le vor întoarce prin instanța de judecată, reparate, în starea în care le-au capturat. Și nu altfel!", a indicat el.


La începutul acestui an președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus, să-i fie întoarse Ucrainei navele maritime, aeronavele și vehiculele blindate, lăsate pe peninsulă. În același timp, el a menționat că vehiculele de luptă sînt "într-o stare deplorabilă". O zi mai tîrziu, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al liderului rus, a numit propunerea lui Putin drept gest de bunăvoință și o încercare "de a face ca procesul de reglementare ucrainean să se miște din punctul mort". Ca răspuns, prim-ministrul ucrainean, Vladimir Groisman, a declarat că Moscova, împreună cu echipamentul militar, poate reîntoarce și Crimeea.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load