Poroșenko a promulgat legea privind reintegrarea regiunii Donbas

Poroșenko a promulgat legea privind reintegrarea regiunii Donbas

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat, marţi, legea privind reintegrarea regiunii Donbas, în condiţiile în care regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile care includ oraşele Doneţk şi Lugansk, relatează site-ul agenţiei Tass.


"Această lege consolidează în mod substanţial baza legală pentru utilizarea forţelor armate ucrainene şi a altor organe de drept pentru apărarea statului nostru. În acelaşi timp, legea stabileşte norme pentru protecţia drepturilor şi a libertăţilor civile. Nici spiritul, nici litera acestei legi nu contravin acordurilor de la Minsk, aşa cum unii doresc să prezinte. Ucraina respectă necondiţionat şi va continua să respecte angajamentele sale internaţionale", a spus Poroşenko.


Preşedintele Ucrainei le-a ordonat comandanţilor din cadrul armatei să vină cu soluţii pentru a schimba cît mai rapid cadrul operaţiunii militare din Donbas, ca urmare a intrării în vigoare a legii. Poroşenko a discutat cu ministrul Apărării, Stepan Poltorak, şi cu şeful Statului Major General, Viktor Mujenko.


La 18 ianuarie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea privind reintegrarea regiunii Donbas, care cataloghează "autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk" drept "teritorii ocupate", fiind introdusă noţiunea de "agresiune a Rusiei".


Ministerul rus de Externe a transmis că legea este percepută ca "o pregătire pentru un nou război". Diplomaţia de la Moscova apreciază că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko "primeşte puteri aproape dictatoriale pentru a suprima disidenţa şi nemulţumirea", iar politica Kievului pentru soluţionarea situaţiei din regiunea Donbas este "utilizarea forţei".


La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.


Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat pînă în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.


Reprezentantul Rusiei la OSCE condamnă promulgarea legii privind reintegrarea regiunii Donbas


Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a confirmat, prin promulgarea legii privind reintegrarea regiunii Donbas, că regimul de la Kiev alege să rezolve conflictul prin forţă, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, relatează site-ul agenţiei Sputnik.


"Semnarea de către Petro Poroşenko a legii privind <reintegrarea> regiunii Donbas reprezintă continuarea logică a politicii Kievului de escaladare a conflictului din sud-estul Ucrainei. Prin semnarea acestei legi, preşedintele Poroşenko a confirmat orientarea Kievului către soluţionarea conflictului ucrainean intern prin intermediul forţei. Legea privind <reintegrarea> regiunii Donbas contrazice spiritul şi litera <Pachetului de Măsuri> de la Minsk, aprobat prin Rezoluţia 2202 a Consiliului de Securitate al ONU, şi confirmă sprijinul oferit de statul ucrainean pentru crimele comise de UAF [Forţele Armate Ucrainene] şi naţionaliştii radicali", a spus Lukaşevici.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load