Poluarea atmosferică devine o ameninţare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferică devine o ameninţare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferică, care reprezintă de mult timp o problemă de mediu şi de sănătate, ar trebui considerată şi din perspectiva încălcării drepturilor omului, spune un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale şi al mediului.


Poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a şapte milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sînt copii, spune David Boyd.


Există însă şi soluţii la această problemă, a spus expertul, în cadrul unui raport adresat Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva, stabilind o serie de măsuri pe care guvernele le pot implementa pentru a reduce poluarea aerului.


Deşi poluarea atmosferică are consecinţe dezastruoase la scară globală, comunităţile marginalizate fiind printre cele mai afectate, Boyd, profesor de drept, politici publice şi sustenabilitate la Universitatea British Columbia, a susţinut că mai multe aspecte ale acestei probleme au fost ignorate.


Una dintre cauze este că cea mai vizibilă formă de poluare a fost de multe ori rezolvată, lăsînd în urmă poluarea mai greu de depistat şi mai uşor de ignorat.


În ultimii 15 ani, medici şi oameni de ştiinţă au realizat studii care au descoperit cît de nocivă poate fi poluarea pentru sănătate, provocînd de la boli cardiace şi cancer de plămîni, la afecţiuni neurologice precum Alzheimer.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load